divendres, 18 de març del 2016

Patogenicitat microbiana: mecanismes de colonització de l'hoste


Al llarg de l’evolució, els microorganismes han estat capaços de colonitzar gaire bé tots els medis possibles. Ho han aconseguit gràcies a les adaptacions que desenvolupen, segons les condicions en què es troben. Una d’aquestes adaptacions consisteix a establir una relació amb un altre organisme, que pot ser beneficiosa per tots dos (simbiosi) o només pel microorganisme (parasitisme). En el cas que aquesta relació només sigui beneficiosa pel microorganisme, aquest s’anomenarà patogen i causarà dany en l’altre organisme (hoste). Per colonitzar l’hoste, els patògens utilitzen diferents mecanismes de colonització:

Unió a la cèl·lula hoste
Figura 1. Reconeixement de les PAMP del
patogen per part de les PRR del macròfag.


Els bacteris patògens són capaços d'unir-se específicament a les cèl·lules epitelials de l'hoste, mitjançant interaccions macromoleculars entre la seva superfície i la superfície de les cèl·lules que infecta.
Aquesta unió específica es realitza mitjançant polisacàrids, proteïnes o carbohidrats que la cèl·lula bacteriana sintetitza. Aquests, s'acumulen externament a la seva paret cel·lular formant una massa difosa de fibres de polímers penetrables (capa mucosa)  o una capa més densa i ben definida (càpsula bacteriana). Aquestes estructures serveixen tant per adherir-se a les cèl·lules de l’hoste, com per protegir-se dels seus mecanismes de defensa. (1)

Protecció contra la fagocitosi
Un dels mecanismes de defensa de l’hoste és la fagocitosi mitjançant macròfags. El macròfag reconeix el patogen gràcies a molècules reconeixedores de proteïnes (PRR), que reconeixen les estructures moleculars relacionades als patògens (PAMP). La interacció entre la PRR i la PAMP desencadena en el macròfag la producció de compostos tòxics oxigenats que causen la mort del bacteri (Figura 1). (2)

Alguns patògens han desenvolupat mecanismes per neutralitzar aquests productes tòxics:

  • Staphylococcus aureus produeix uns pigments carotenoides que neutralitzen els compostos oxigenats i prevenen la seva mort. (3)
  • Mycobacterium tuberculosis és capaç de créixer i persistir dins les cèl·lules fagocítiques, utilitzant els glicolípids de la seva paret cel·lular per absorbir els compostos tòxics d'oxigen més letals.
  • Streptococcus pyogenes i Staphylococcus aureus produeixen leucocidines en ser digerits pel macròfag, unes proteïnes que provoquen la seva mort.
  • Streptococcus pneumoniae és virulent si té una càpsula bacteriana gruixuda que li confereix capacitat protectora perquè evita la unió del macròfag a la seva superfície.
  • Streptococcus pyogenes produeix també proteïnes M (Figura 2) que es dipositen sobre el grup carboxil de la membrana cel·lular interna, formant una capa en l'exterior. La seva funció principal és impedir l'opsonització, que milloraria la unió entre l'antigen i l'anticòs per afavorir el reconeixement per part del macròfag.
Figura 2. Proteïnes M d'Streptococcus pyogenes.



Protecció contra el sistema immunitari
Els microorganismes que sobreviuen a la fagocitosi (defensa inespecífica) s'han d'enfrontar a la defensa específica, el sistema immunitari. Per fer-ho, poden modificar els seus antígens genèticament i eludir el seu reconeixement per part de l'hoste, evitant que aquest produeixi els anticossos específics. També poden sintetitzar proteases, uns enzims que destrueixen els anticossos IgA de les superfícies epitelials de l'hoste i que permeten al patogen colonitzar les superfícies mucoses amb més facilitat. (4)


Pili i fímbries
Els pilis i les fímbries són estructures proteiques de la superfície bacteriana que s’adhereixen a glicoproteïnes de la membrana de les cèl·lules afectades, generant un ancoratge.

Figura 3. Estructura de les fímbries i les proteïnes adhesines.
Les fímbries esta formales per filamentos retes de proteïnes distribuïts en gran quantitat per tota la superficie del bacteri. Aquests filaments contenen pilines, unes proteïnes amb gran variabilitat antigènica, és a dir, que produeixen molts anticossos diferents. Aquesta àmplia variabilitat antigènica fa que l'hoste no pugui arribar a produir tots els anticossos necessaris per combatre tots els antígens presents. Les fímbries poden adherir-se a les superfícies gràcies a les adhesines (Figura 3), unes proteïnes específiques presents en els seus laterals. (5)
Les adhesines són proteïnes del grup lectines que poden trobar-se en els extrems de les fímbries (ashesines fímbriques), com les fímbries P d'E. coli, o directament unides a la superfície del bacteri (adhesines afímbriques), com l'adhesina HMW de Haemophilius influenzae. (6) Un mateix bacteri pot codificar els diferents tipus d'adhesines i presentar-les alhora o en diferents moments durant la infecció. Això dificulta la resposta de l'organisme per combatre el patogen. (7)

Les fímbries més comunes en espècies patògenes com Escherichia sp. o Salmonella sp. són les fímbries de tipus I , que trobem en el gen fimA, controlat per l'expressió dels gens fimB i fimE. (8) Les soques fimbriades d'Escherichia coli causen més infeccions que les soques no fimbriades. (9)

Els pili són estructures proteiques allargades i acostuma a haver-n’hi un o dos sobre la superfície cel·lular. Tenen una funció d'ancoratge a superfícies i de transmetre informació a altres bacteris per conjugació. Els pilis més freqüents en bacteris patògens són els de tipus IV, que proporcionen un desplaçament al bacteri mitjançant extensions i retraccions, òptim per la mobilitat en els teixits de l'hoste. (10)

Mecanismes de colonització

La taula següent mostra els diferents mecanismes de colonització explicats anteriorment:


Mecanisme
Funció
Exemple
Pigments carotenoides
Neutralitzar compostos oxigenats
Staphylococcus aureus
Glicolípids de la paret cel·lular
Absorbir els compostos tòxics oxigenats
Mycobacterium tuberculosis
Leucocidines
Provocar la mort del fagòcit
Streptococcus pyogenes
Càpsula bacteriana
Evita que el macròfag s’uneixi al bacteri
Streptococcus pneumoniae
Proteïnes M
Impedir l’opsonització
Streptococcus pyogenes
Proteases
Destruir anticossos IgA
E.coli
Pilines (fímbries)
Produir moltes varietats d’antígens
Salmonella sp.
Adhesines (fímbries)
Adherir-se a les glicoproteïnes de la cèl·lula hoste
Salmonella sp.
Pilis
Adherir-se a les superfícies i permetre la conjugació
Escherichia coli




Illes de patogenicitat
Alguns dels gens que codifiquen aquests mecanismes explicats anteriorment es troben en les illes de patogenicitat, seqüències de DNA adquirides al llarg de l'evolució per transferència gènica horitzontal. La presència d'aquestes illes en el gen d’un bacteri incrementa la seva capacitat de virulència respecte a un bacteri que no hagi incorporat aquests fragments de DNA. La incorporació d’aquests fragments es detecta en el cromosoma bacterià per una proporció de Guanina-Citosina inferior a la proporció de la resta del genoma.
En bacteris gramnegatius trobem una illa de patogenicitat amb gens que codifiquen per un mecanisme anomenat type III secretion system o TTS. Aquest, permet al bacteri secretar proteïnes virulentes que inhibeixen el sistema de transmissió de senyals de la cèl·lula infectada. Quan els senyals no es transmeten correctament, la resposta immunitària no es pot activar. També poden afectar els filaments d'actina de la cèl·lula la qual cosa els hi facilita l'adhesió a la seva superfície. (11)

Conclusions
En aquesta recerca hem pogut concloure que els mecanismes de colonització responen a tres objectius principals: adherir-se a l’hoste, penetrar-hi i sobreviure a les defenses d’aquest. Les illes de patogenicitat són un avantatge evolutiu, ja que permeten als microorganismes adquirir gens que faciliten l’assoliment d’aquests objectius. Com més abundants siguin els gens patògens que adquireix un organisme, més gran serà la seva virulència; podrà respondre a les defenses de l’hoste i evitar ser eliminat.


Bibliografia
(1).  Pizarro, J., Cossart, P. (2006). Bacterial Adhesions and Entry into Host Cells: Cell. 124(4), 715-727. Doi: 10.1016/j.cell.2006.02.012
(2). Ribet, D., Cossart, P. (2015). How bacterial pathogens colonize their host and invade deeper tissues: Microbes and infection, 17(3), 173-183. Doi: 10.1016/j.micinf.2015.01.004
(3). Garçon, C., Kelley, W.L. (2009). Staphylococcus aureus: new evidence for intracellular persistence. Trends Microbial, 17, pp. 59-65. Doi: 10.1016/j.tim.2008.11.005
(4).  Ingraham JL., Ingraham CA. (1988). Introducción a la microbiología. Barcelona: Reverté.
(5).  Shaechter M., Ingraham L., Neirdhart F. (2009). Microorganismes: Traducció de la primera edició Nord-Americana. 1a ed. Revertí.
(6). Winn, W., Allen, S., Janda, W., Koneman, E., Procop, G., Schreckenberger, P., Woods, G. (2008). Diagnóstico microbiológico texto y atlans en color: 197. 6a ed. Madrid: Editorial medica Panamericana.
(7). Murray, PR., Rosenthal KS., Pfaller, MA. (2009). Microbiologia Medica. 6a ed. Barcelona: Elsevier.
(8).  Klemm, P. (1986) Two regulatory fim genes, fimB and fimE, control de phase variation of type 1 fimbriae in Escherichia coli. The EMBO Journal. 5(6) 1389-1383.
(9).  Avalos Bizcarra, I. (2016). How type 1 fimbriae help Escherichia coli to evade extracellular antibiotics. Sci. Rep.18109 (6); doi: 10.1038/srep18109.
(10). Madigan MT, Martinko JM, Dunlap PV. & Clark DP. (2009). Brock: Biología de los microorganismos. 12ª ed. Pearson Educación.
(11).  Prescott, Harley, Klein. (2008). Microbiología. 7a ed. Madrid: McGraw Hill.

(12). Granados R, Villaverde MC. (2009). Microbiología: Bacteriología. Características i clasificación bacteriana. Virología. Madrid: editorial parainfo.


7 comentaris:

  1. El treball està ben estructurat ja que segueix un cert ordre cronològic dels esdeveniments que condueixen a la colonització de l'hoste per part del patogen i en darrera instància a la infecció. No obstant, un dels apartats finals està una mica fora de focus (les endo i exotoxines) Els mecanismes de colonització a més, no només estan representats per estructures, sino per funcions específiques de resistència a l'acció dels macròfags, ja sigui fisiològica o física. També falta més informació sobre adhesines i exemples de bacteris que les fan servir.

    Cal doncs una revisió bibliogràfica més completa sobre els elements de colonització i aportar la informació dels diferents mecanismes de colonització en una taula. Suggeriment: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1286457915000179

    Les figures presentades s'han de seleccionar i exposar millor, aportant informació enlloc d'imatges generals que es troben a tots els manuals bàsics de microbiologia. No es tracta d'un treball descriptius sobre estructures externes, sino una exposició dels mecanismes pels quals un bacteri colonitza l'hoste en un procés infecciós.

    En la part formal, es demana uniformitzar la tipografia, arreglar la imatge num 2

    ResponElimina
  2. Avaluable:

    En el cas de bacteris grampositius, el fet de que la capa de peptidoglicà sigui la més externa dificulta el reconeixement o la unió entre el bacteri i la cèl·lula hoste degut a la manca de fímbries i pili?
    O bé es indiferent ser un bacteri grampositiu o gramnegatiu per poder ser patogen?

    ResponElimina
    Respostes
    1. La patogenicitat no depèn de si són grampositius o gramnegatius, sinó que està relacionada amb la presència o no de càpsula bacteriana. Tot i així, els bacteris gramnegatius poden tenir més facilitat per adherir-se a la cèl·lula hoste gràcies a la presència de pilis i fimbries.

      Elimina
  3. COMENTARI AVALUABLE:

    Com bé expliqueu, els bacteris són capaços d’adherir-se gràcies a les proteïnes adhesines que contenen a les fímbries. Comenteu també que les soques fimbriades d’Escherichia coli causen més infeccions que les soques no fimbriades, entenent doncs que les soques no fimbriades són capaces també d’adherir-se a un hoste (causant així la infecció). Com ho fan les soques no fimbriades per adherir-se si aquestes no presentaran proteïnes adhesines?

    ANNA DOMÉNECH PASCUAL

    ResponElimina
  4. Comentari avaluable:
    Quan es parla de mecanismes per neutralitzar els compostos tòxics de Mycobacterium tuberculosis es parla que resisteix l'acció dels macròfags utilitzant els glicolípids per absorbir els compostos tòxics d'oxigen. Aquesta absorció és indefinida o fins quant dura? I quines propietats té el glicolípid per absorbir aquests compostos d'oxigen? Moltes gràcies.

    Adrià Casanovas

    ResponElimina
  5. Comentari avaluable:
    Dieu que Mycobacterium tuberculosis utilitza els glicolípids de la seva paret cel•lular per absorbir els compostos tòxics d'oxigen. Com és que l’absorció d’aquests compostos tòxics no li produeix la mort? Gràcies

    SÒNIA LARA RULL

    ResponElimina
  6. Pregunta avaluable:
    Que tenen els carotenoides de stahpylococcus aureus per poder neutralitzar els compostos oxigenats?

    ResponElimina