Marina Almató
Jean Luis Alcívar
Mar Batlle
Paula Berenguer
Introducció
La tuberculosi (o TB) és una infecció bacteriana contagiosa produïda majoritàriament pel Mycobacterium tuberculosis, que afecta principalment als pulmons però pot propagar-se a altres òrgans (com al SNC, sistema limfàtic, circulatori...).
És una malaltia controlable a escala comunitària i guarible de forma individual, però que dista molt de ser eradicada, ja que la tuberculosi cursa, quasi sempre, paral·lela a importants dèficits socials. És una de les infeccions contagioses més importants del món [1], de fet, cada 20 segons es mor una persona a causa de la TB [11].
Mycobacterium tuberculosis
El Mycobacterium tuberculosis és el bacteri causant de la majoria dels casos de tuberculosis. Va ser aïllat, descrit i responsabilitzat el 1882 pel microbiòleg Robert Koch i és per això que se l’anomena també Bacil de Koch.
Figura 1. Mycobacterium tuberculosis
Es tracta d’un bacil gram positiu, àcid alcohol resistent, normalment incolor i aeròbic estricte. El caracteritza un àcid gras present a la seva paret bacteriana, l’àcid micòlic (com es pot veure en la figura 2), que li dóna al bacteri característiques que fan difícil el tractament mèdic.
La seva multiplicació és molt lenta: es divideix cada 16-20 hores. El seu creixement depèn de la quantitat d’oxigen i del pH. És molt resistent a condicions de fred, congelació i dessecació, ja que crea estructures de resistència, on es queda en estat de latència. Alhora és molt sensible a la calor, llum solar i ultraviolada.
Figura 2. Composició de la paret bacteriana d'un micobacteri
Epidemiologia
En els següents gràfics es pot observar com ha afectat la tuberculosi al llarg del temps i com està relacionat amb el virus de la immunodeficiència humana (VIH) a nivell mundial.
Figura 3. Nombre de casos de tuberculosi i morts
Al gràfic de l’esquerra es pot apreciar un augment gradual de la infecció fins al 2006, on s’arriba aproximadament als 10 milions d’afectats [5]. No obstant això, a partir d’aquesta data hi ha hagut una reducció de la incidència.
Pel que fa al nombre de morts, hi ha hagut una disminució general del 47% [9]. Al gràfic de la dreta es pot veure com la proporció de morts per tuberculosi és major en els malalts de VIH. Es pot dir que la tuberculosi i el VIH són un duet mortal, ja que aquesta última malaltia debilita el sistema immunològic, permetent que es desenvolupi la tuberculosi.
La TB també està vinculada a la pobresa i la marginació, a més d'altres afeccions com la diabetis, la silicosi, la immunodepressió i estils de vida com el tabaquisme i l'alcoholisme [10]. A més d'un major risc en persones joves i d'edat avançada.
El següent mapa mostra la taxa de mortalitat per TB arreu del món.
Figura 4. Distribució de les taxes de mortalitat
Hi ha una correlació general entre la magnitud de morts causats per TB i el grau de desenvolupament del país. És evident que l’accés a la sanitat i tractaments disminueix aquesta taxa.
Es pot veure com al Sud d’Àfrica és on hi ha una taxa de mortalitat per TB més elevada en el món, més en concret el país de Swaziland.
Pel que fa a la situació d’Europa el 2013, els països amb una taxa més elevada van ser Romania (83,5 casos/100.000 habitants) i Letònia (44,7). En canvi, Islàndia (3,4) i Holanda (5,1) van tenir les taxes més baixes. Espanya està inclosa en els països de baixa incidència, amb taxes inferiors a 20 casos/100.000 habitants [9].
En la figura 5 es pot observar la tendència que ha seguit la TB a Espanya els darrers anys. Es pot veure una disminució dels casos al llarg dels anys, passant de 14 casos/100.000 habitants el 2007 a poc més de 8 el 2014.
Figura 5. La TB a Espanya
Transmissió i Patogènia
El mètode principal de transmissió de la Tuberculosi és per via aèria. Quan M. tuberculosis es localitza en els pulmons d’un organisme amb la malaltia activa, es pot transmetre el bacil a través de gotetes d’esput, és a dir, la matèria expectorada per les vies respiratòries en esternudar, tossir, parlar o cantar.
Un cop els bacteris han entrat per via respiratòria als pulmons, es desenvolupa la resposta immunitària. En la majoria de casos es mantindran en estat de latència. No obstant això, es pot produir una activació d’aquests i una conseqüent expansió, com es pot veure en la figura 6.
Figura 6. Esquema del mecanisme d'acció de la TB
Símptomes
Les persones afectades pel bacteri M. tuberculosis presenten principalment els següents símptomes; tos i expectoració, mal al pit, tos amb sang. La TB pot causar altres símptomes, com es pot veure en la següent imatge:
Figura 7. Localització dels símptomes de la TB
Diagnòstic
El diagnòstic de la tuberculosi varia segons els nivells de desenvolupament de la zona. En països desenvolupats es realitzen proves com la de la tuberculina, radiografies de tòrax, la bacil·loscòpia d’esput, etc. El conjunt d’aquestes proves dóna un alt percentatge de detecció. En canvi, en països subdesenvolupats, on la TB és més prevalent, el diagnòstic es basa en l'examen microscòpic de l'esput; aquest test per si sol només és acurat la meitat de les vegades [6]. Actualment, es continua investigant i es van descobrint noves tècniques per a millorar el diagnòstic de la tuberculosi.
Tractament
En la primera opció de tractament envers la TB s’utilitzen els fàrmacs més potents (es poden veure en la figura 8), aquesta teràpia té una durada de sis a nou mesos.
Figura 8. Fàrmacs utilitzats pel tractament de la tuberculosi
Però en l’actualitat hi ha bacteris que no responen a aquests antibiòtics; provoquen la TB resistent a múltiples fàrmacs (MDR-TB), aquesta resistència es tracta amb medicaments de segona línia i el tractament es pot allargar fins a dos anys.
Com a últim cas, també existeixen resistències als medicaments més utilitzats per la TB de la primera línia i en minoria a algun fàrmac de la segona línia, aleshores es dóna la tuberculosi extensament resistent a fàrmacs (XDR-TB). El tractament en aquest cas és de més difícil accés [6,7].
El tractament s’ha de supervisar per professionals, tant perquè els pacients es prenguin els medicaments [8], com per evitar la disseminació d’aquesta malaltia tan contagiosa durant el primer mes d’infecció. Aquest seguiment és pràcticament impossible de realitzar en països subdesenvolupats.
L’aparició d’aquestes resistències ha sigut una conseqüència d’un tractament interromput, incorrecte o inadequat, un problema de la salut pública.
Conclusions
Conclusions
Cal destacar que malgrat que s’hagi reduït el nombre d’afectats, actualment continua sent un problema en la salut pública a escala mundial. Tot i això, bona part de la societat pensa que està eradicada o que no afecta països desenvolupats.
Encara que és una malaltia molt difícil d’eradicar, a nivell de població per eliminar el bacteri de la TB s’ha de dur a terme un bon diagnòstic i un bon tractament.
Al llarg del treball s’ha fet èmfasi al fet que als països subdesenvolupats és més difícil accedir o seguir el tractament, però no s’ha parlat d’aquesta situació en països desenvolupats. En aquests països acostuma a haver-hi un bon diagnòstic i tractament, ja que hi ha accés a la majoria de medicaments, és per això que els esforços se centren en el seguiment del pacient [8].
Per últim, cal remarcar que és important que la societat sigui conscient d’aquesta malaltia, ja que un bon coneixement propiciarà una bona prevenció.
Bibliografia
- Madigan, M., Martinko, J., Dunlap, P., Clark, D. (2009). Brock: Biología de los microorganismos (2009). Madrid: Pearson Educación
- Cobas Paz, A., Pallarés Sanmartín, A., & Fernández-Villar, A. (2011). Absceso de pared por Mycobacterium avium intracellulare (MAI) en un paciente con neumoconiosis. Archivos De Bronconeumología, 47(3), 159-160. doi: 10.1016/B978-84-8086-298-1.50040-8
- Lozano, J. (2002). Tuberculosis. Patogenia, diagnóstico y tratamiento. Offarm, 21(08), 102-110. Recuperat de http://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-tuberculosis-patogenia-diagnostico-tratamiento-13035870
- Palacios, J., García, J. (2010). Neumología Clínica. Doi: 10.1016/B978-84-8086-298-1.50040-8
- World Health Organization. (2015). Global tuberculosis report. Recuperat de http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/191102/1/9789241565059_eng.pdf?ua=1
- Tuberculosis. (2013). MSF UK. Recuperat de http://www.msf.org.uk/tuberculosis
- True Vision. (2014). TB - Return of the plague. Recuperat de http://truevisiontv.com/films/details/251/tb-return-of-the-plague
- Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, SA. (2016). Torna la tuberculosi?. Recuperat de http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/torna-la-tuberculosi/video/4092150/
- Instituto de Salud Carlos III. (2016). Tuberculosis. Recuperat de http://www.isciii.es/ISCIII/es/contenidos/fd-servicios-cientifico-tecnicos/fd-vigilancias-alertas/fd-enfermedades/tuberculosis.shtml
- Alsedà, M., Ferrer, A., Follia, N., Parrón, I., Pumarés, a., Rodés, A. (2008). Documents de Vigilància Epidemiològica: Protocol per a la prevenció i el control de la tuberculosi. Recuperat de http://canalsalut.gencat.cat/web/.content/home_canal_salut/professionals/temes_de_salut/tuberculosi/documents/arxius/protoctbc.pdf
- The TB Alliance. (2016). Recuperat de http://www.tballiance.org/
Figura 1. Mycobacterium tuberculosis. [Imatge]. Recuperat de http://www.bioquell.asia/technology/microbiology/mycobacterium-tuberculosis/
Figura 2. Composició de la paret bacteriana d'un micobacteri. Medical Microbiology. (1996). [Imatge]. Recuperat de la pàgina 426.
Figura 3. Nombre de casos de tuberculosi i morts. Recuperat de http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/191102/1/9789241565059_eng.pdf?ua=1
Figura 4. Distribució de les taxes de mortalitat. [Imatge]. Recuperat de http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/191102/1/9789241565059_eng.pdf?ua=1
Figura 6. The Transmission Cycle. [Imatge]. Recuperat de http://truevisiontv.com/films/details/251/tb-return-of-the-plague
Figura 7. Síntomas de la tuberculosis. (2013) [Imatge]. Recuperat de https://biotecnologiauem.wordpress.com/category/curiosidades-y-eventos/salud/
Figura 8. Tuberculosis resistente a fármacos [Taula]. Recuperat de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992004000400010
Cal posar títol al treball.
ResponEliminaL'estructura em sembla correcte, tot i que els apartats es desenvolupen de manera desigual.
Fer més emfasi en l'apartat d'epidemiologia.
Exposar alguna informació sobre salut pública. Es poden llegir els apectes de patogenicitat, els aspectes clínics i terapeutics, però molt poca cosa sobre epidemiologia i salut pública. EN aquest sentit l'infomre de la OMS de 2015 us pot ajudar.
Distingir entre control, eliminació i eradicació d'aquesta malaltia.
La bibliografia és poc actual (a execepció de l'informe de la WHO de 2015)
Caldria trobar alguna font d'informació actualizada ja sigui de tipus científic o divulgatiu.
P ex.
http://truevisiontv.com/films/details/251/tb-return-of-the-plague
http://www.msf.org.uk/tuberculosis
http://www.tballiance.org
http://www.theglobalfund.org/en/about/diseases/tuberculosis/
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs104/en/
http://www.healthpovertyaction.org/policy-and-resources/the-cycle-of-poverty-and-poor-health/tuberculosis/prevention-and-treatment-of-tuberculosis/
Finalment estaria bé explorar una mica sobre els apectes sociosanitaris de la malaltia, quin segment de la humanitat la pateix especialment, quin accés tenen als fàrmacs, quin és el grau de compliment de la medicació i quin paper juga tot això en l'aparició de resistències. Es cita a les conclusions però no s'explica enlloc.
Pregunta avaluable:
ResponEliminaHeu mencionat que, entre altres factos, la tuberculosi està vincluada a estils de vida com el tabaquisme i l'alcoholisme i em preguntava quina era la relació entre aquests hàbits i contraure la malaltia (si hi ha alguna relació directe o bé si és a causa de falta de higiene, per exemple...).
Romana Mattioli Borrull.
Hi ha molta relació de fet, en primer lloc perquè com qualsevol malaltia un bon estil de vida juntament amb una dieta sana i equilibrada és una de les millors fòrmules per disminuir la probabilitat de patir-la. En segon lloc perquè l’alcohol però sobretot el tabaquisme són immunosupressors, i per tant disminueixen la nostra capacitat immunitària per lluitar contra la malaltia. Segons la WHO el 20% de casos de tuberculosi són atribuïts al tabaquisme, a més a més s’ha demostrat els bacils es reprodueixen més ràpid dins els alvèols dels fumadors. Respecte l’alcohol es pot dir que és un factor que influeix molt a escala psicològica i social de l’individu, el qual té tendència a amagar-ho dels seus familiars i amics, com a conseqüència les persones alcohòliques són més propenses a no seguir el tractament de manera correcta i per tant de donar lloc a una tuberculosi multiresistent. Si estàs més interessada en el tema aquí et deixem dues pàgines web que et poden interessar:
Eliminahttp://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43812/1/9789241596220_eng.pdf
http://www.academia.cat/files/425-2903-DOCUMENT/Altet-83-16Feb12pdf.pdf
Marina Almató
Jean Luis Alcívar
Mar Batlle
Paula Berenguer
Comentari avaluable:
ResponEliminaCom es controla als paisos desenvolupats que els pacients facin un bon seguimemt del tractament que han de dur a terme per curarse? O no hi ha cap control sobre això?
Marina portella
Els països desenvolupats, com fem esment al treball, tenen un millor control. Si el personal sanitari comprova que el pacient no seguirà bé el tractament, poden demanar que se l’ingressi amb una ordre judicial a un centre de salut especial. Això es fa per evitar que es produeixi una epidèmia.
EliminaPREGUNTA AVALUABLE:
ResponEliminaDurant el treball, heu exposat que els morts a causa de la TB van disminuïr a partir del 2006, quina va ser la causa?
A part, també dieu que els bacteris poden romandre en latència fins que reben una activació, quina seria?
Yaiza Nicolau
La causa va ser perquè diverses associacions, entre elles la WHO, van posar en marxa unes mesures per disminuir la quantitat de malats a escala mundial arreu del món amb la finalitat d’eradicar la malaltia en un futur, entre elles: donar més ajudes a les persones amb tuberculosi multiresistent i la equitativitat de tractament i diagnòstic per tothom. Per més informació la pàgina web següent et diu cadascuna de les mesures que s’han pres:
Eliminahttp://www.stoptb.org/assets/documents/global/plan/gpii_spversion%20finale.pdf
Respecte l’altre pregunta, on està indicat a la figura 6, aquesta activació sol passar quan el sistema immunològic de l’infectat es debilita, ja podria ser per l’edat o perquè contrau el VIH, per exemple. Llavors la replicació del bacteri pot superar el sistema immunitari, sortir del granuloma i invaïr els pulmons o altres parts del cos.+
Marina Almató
Jean Luis Alcívar
Mar Batlle
Paula Berenguer
Pregunta evaluable:
ResponEliminaPor lo que he leído en el artículo, el principal método de transmisión es por inhalación del patógeno. Por tanto debe pasar un tiempo fuera del organismo.
Mi pregunta es si la bacteria puede sobrevivir en el exterior de sus huéspedes o si se trata de un parásito obligado.
En relació a la teva pregunta, Mycobacterium tuberculosis, segons va demostrar Robert Koch l’any 1882, és un paràsit obligat. Tot i això, aquest pot sobreviure a l’exterior de l’hoste de forma inactiva en forma d’estructures de resistència, ja que és altament resistent a la dessecació i pot romandre viable a l’esput dessecat de 6 a 8 mesos sempre i quan no estiguin en contacte amb la llum solar directe.
EliminaMarina Almató
Jean Luis Alcívar
Mar Batlle
Paula Berenguer
Pregunta avaluable:
ResponEliminaHeu comentat que quan els bacteris entren per via aèria als pulmons en la majoria de casos aquests es mantindran en estat de latència però es pot produir una activació d’aquests i una conseqüent expansió.
Sabeu quin és el mecanisme en concret que produeix aquesta activació?
Natalia Mingorance García
La reactivació del Mycobacterium es pot donar en resposta a pertorbacions de la resposta immunitària. La presència de malalties immunosupressores, certs tractaments, el consum de drogues o alcohol i l'envelliment augmenten el risc de la reactivació. Però aquests mecanismes d'activació no són del tot ben coneguts.
EliminaMarina Almató
Jean Luis Alcívar
Mar Batlle
Paula Berenguer
Pregunta avaluable:
ResponEliminaCom expliqueu al text i sobretot a la imatge, la tuberculosis presenta estat de latència i s'activa quan hi ha immunodeficiència com seria en el cas de patir VIH. Sempre hi ha un estat de latència i s'activa per immunodeficiència, o pot actuar sense aquest estat previ?
Sergi Rueda
No, el mycobacterium no sempre passa per un estat de latència. Hi ha casos que quan arriba a l’hoste ja desenvolupa la tuberculosis activa.
EliminaMarina Almató
Jean Luis Alcívar
Mar Batlle
Paula Berenguer
Pregunta avaluable:
ResponEliminaComenteu que Mycobacterium tuberculosis és el bacteri causant de la majoria dels casos de tuberculosis. No em queda clar com es podria contraure la malaltia si no és mitjançant l'acció d'aquest bacil. Gràcies
SÒNIA LARA RULL
El Mycobacterium tuberculosi no és l'únic microorganisme que pot causar la tuberculosi. Hi ha altres micobacteris com Mycobacterium africanum, Mycobacterium bovis, Mycobacterium canetti i Mycobacterium microti que també poden contagiar aquesta malaltia.
EliminaMarina Almató
Jean Luis Alcívar
Mar Batlle
Paula Berenguer
Comentari avaluable:
ResponEliminaConeixeu quin és el reservori extern del bacteri per tal de produir les primeres infeccions?
Heu comentat que és sensible a la calor i la llum, no obstant la zona mundial amb més afectació és presisament de les més calentes i amb més llum solar incident del planeta? tindrieu alguna explicació?
Con es va controlar aquesta malaltia als països desembolupats? Sabrieu si hi ha alguna mena de vacuna?
És necessaria una càrrega microbiana mínima per tal de poder desenvolupar la infecció?
Durant la revolució industrial, hi va haver molts brots de tuberculosi entre els treballadors de les empreses del sector tèxtil. Sabrieu si hi ha alguna relació específica del cas?
Les persones que superen la malaltia, es curen totalment o sempre mantindràn un reservori d'estructures de resistencia a l'organisme? podrien patir algún rebrot, o alguna seqüela, o malalties derivades?
La temperatura òptima pel creixement del bacteri és de 37 °C, amb un rang de 30-42 °C, això correspon a les temperatures dels països calorosos. Respecte el sol, s'ha de tenir en compte que la transmissió de la malaltia es produeix majoritàriament a llocs tancats com poden ser escoles, hospitals, i cases. A més a més, cal tenir clar que no són els únics factors, ja que aquests països també tenen un major percentatge de gent amb VIH i els sistemes sanitaris són molt deficients en algunes zones.
EliminaEls països desenvolupats tenen un millor control. Si el personal sanitari comprova que el pacient no seguirà bé el tractament, poden demanar que se l'ingressi amb una ordre judicial a un centre de salut especial. Això es fa per evitar que es produeixi una epidèmia. També, des de fa més de 90 anys existeix la Vacuna Bacillus de Calmette-Guérin (BCG), aquesta pot ajudar a prevenir la TB, tot i que no protegeix els adults de la TB pulmonar. Recentment, s'ha creat la vacuna Ruti, a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, és la primera vacuna que atura el desenvolupament de la tuberculosi en persones que estan infectades i encara no en tenen símptomes. Redueix el tractament de la infecció tuberculosa latent de nou mesos a un mes.
Es pot contraure la TB amb una petita càrrega bacteriana, l'únic problema, és que a l'hora de detectar la malaltia, al analitzar l'esput, surt negatiu, tot i que el cultiu surt positiu.
Durant la revolució industrial, les condicions de vida rudimentàries dels treballadors del sector tèxtil que normalment vivien en colònies, juntament amb la gran quantitat de pols i humitat que hi havia a les fàbriques sobre poblades, van afavorir el desenvolupament de la TB. Això, sumat a que la medicina que s'aplicava en aquests malalts era amb l'objectiu d'alleujar els dolors i no d'eliminar la malaltia va fer que la TB acabés provocant la majoria de morts en l'època.
Depenent del temps que s'ha estat malalt de TB i de l'efectivitat del tractament, la tuberculosi pulmonar pot deixar seqüeles en forma de lesions als pulmons.
Marina Almató
Jean Luis Alcívar
Mar Batlle
Paula Berenguer
Pregunta avaluable:
ResponEliminaEs sabut que el bacteri de la tuberculosi només s'activa quan es troba a l'interior d'algun macròfag, i que per tant el sistema immunitari només reconeix aquells bacils actius i els latents passen desapercebuts fent la malaltia crònica. En canvi quan un d'aquests bacils latents és absorbit per algun macròfag que ja ha eliminat bacils actius (per tant generaria resposta immunitària) no s'activa. Sabeu quin és el mecanisme del bacteri per detectar això? Es podria fer servir aquesta particularitat per trobar una cura a la malaltia?
Eva Milà
Tot macròfag que ha mort algun bacil de la tuberculosi queda d’alguna manera marcat, el bacil ho detecta i no s’activa. Més exactament, se sap que l’interferó gamma i les citoquines són dos elements essencials en aquest mecanisme. Aquest mecanisme encara s’està estudiant, i potser quan es coneixi tot el procediment podran investigar més enllà.
EliminaMarina Almató
Jean Luis Alcívar
Mar Batlle
Paula Berenguer
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaCOMENTARI AVALUABLE:
ResponEliminaLa tuberculosi només es transmet entre humans o també es pot transmetre a través d’animals?
Heu esmentat que com que el VIH debilita el sistema immunològic , la qual cosa permet que es desenvolupi aquesta malaltia, es pot dir que el VIH i la tuberculosi són un duet mortal. Tot i així, passaria el mateix amb altres malalties que inhibissin la resposta immunitària?Podria tenir semblants repercussions com el VIH?
Judit Alhama Riba
Sí, per exemple, les vaques i altres animals poden ser infectades per la tuberculosi bovina, aquesta malaltia està causada pel Mycobacterium bovis. Els humans es troben en risc de contraure aquest tipus de TB quan les infeccions no són controlades en animals. Globalment, s’estima que hi ha més de 120.000 casos de TB bovina en humans cada any.
EliminaRespecte l’altre pregunta, cal dir que sí, si una persona pateix una malaltia que debilita el sistema immunològic, tindrà les mateixes repercussions que en el cas del VIH que hem explicat en el treball.
Marina Almató
Jean Luis Alcívar
Mar Batlle
Paula Berenguer
Comentari avaluable:
ResponEliminaSabes o heu llegit si en les últims anys/mesos s'ha investigat o descobert alguna vacuna o algún tractament ?
Noa Calavia Sio
Recentment, s'ha creat la primera vacuna que atura el desenvolupament de la tuberculosi en persones que estan infectades i encara no en tenen símptomes. Aquesta s'anomena vacuna Ruti i redueix el tractament de la infecció tuberculosa latent de nou mesos a un mes.
EliminaMarina Almató
Jean Luis Alcívar
Mar Batlle
Paula Berenguer
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina