divendres, 18 de març del 2016

mutacions en virus de ARN





MUTACIONES EN VIRUS D’ARN


    Introducció:
Els virus que presenten ARN com a informació genètica són virus amb una alta taxa de virulència. Això és degut al fet que l’ARN és una molècula més propensa a patir mutacions i per tant els virus canvien les proteïnes de la càpsida, provocant que no puguin ser reconeguts per els anticossos i que siguin molt més resistents als tractaments amb vacunes. D’un any per l’altre aquest pot haver mutat i variat les seves característiques externes de tal forma que el antigen no és reconegut al nostre cos pels nostres anticossos.
En aquest blog es pretén explicar com es produeix aquest procés, a què es deuen les mutacions, quin tipus n'hi ha i altres conceptes clau en l'àmbit de la microbiologia, concretament en els microorganismes vírics.

    Virus RNA
[1]Els virus amb àcid ribonucleic (RNA) evolucionen com a distribucions complexes de diferents variants però estretament relacionats genèticament, que es denominen quasi-especies víriques. En les quasi-especies no existeix un genoma definit de manera precisa, ja que el genoma consens és una mitjana de variants. La dinàmica de quasi-especies te un considerable nombre d’implicacions per a entendre l’adaptabilitat de virus, el seu poder patogènic i de persistència, així com per al disseny d’estratègies per a la prevenció i control de les malalties que ocasionen.
També hi ha models de quasi-especies en els virus de DNA. Els virus complexos com poden ser els herpes, poden tenir característiques de quasi-especies.

    Origen comú?
L’Indici va tenir un origen teòric i un altre experimental, totalment independents. L’origen experimental del concepte de quasi-especies va procedir dels estudis de Weissmann i altres amb un bacteriòfag que infecta algunes descendències d’E.Coli, denominat fag QB.
El fag QB van indicar que el seu genoma no té una estructura fixa sinó que en realitat esta constituït per genomes que difereixen entre si en 1 o més nucleòtids. Es a dir:
- el genoma es estadísticament definit però individualment indeterminat
- el genoma dels virus es defineix en l’àmbit poblacional, mitjançant una seqüència consens o promitja, el que s’obté és un espectre de mutants = quasi-especie viral.

    Factors que en determinen l'aparició
Hi ha 2 “forces” actuant sobre la quasi-espècie:
      Mutacions: introdueixen variabilitat i tendeixen a ampliar la distribució de la quasi-espècie.
      Selecció natural: descarta a moltes mutacions però ser no aptes i tendeixen a afinar la distribució

    Tipus de mutacions
L’ARN té un estructura menys estable que l’ADN, el que fa que aquest sigui més propens a les mutacions , a més aquestes es poden veure induïdes per agents químics, com certs components o bé per agents físics com la llum UV i els rajos X. En podem trobar de dos tipus; les puntuals on una base és substituïda per una altra i les d'inserció/supressió d’aquesta.
      Exemples dels tipus de canvis fenotípics observats en els virus mutants:
     Mutants letals condicionants: Es multipliquen en certes condicions, però en      altres no.
      Mutants termosensibles creixen a baixes temperatures
      Gama de les cèl·lules hoste creixen en un subgrup particular de cèl·lules
     Mida de la placa
     Resistència a fàrmacs
     Mutants enzim-deficients: Hi ha enzims que no són essencials per tant es podran aïllar aquells mutants que no continguin certs enzims.
     Mutants "calents": Creixen millor a altes temperatures
     Mutants atenuats: Molts virus mutants redueixen els símptomes que presenta des d'un principi el virus progenitor.
    Mecanismes de replicació en un virus d’ARN doble cadena.
Els passos que es donen en la replicació en un virus ARN de doble cadena són[2]:
1.      Unió: No es coneix exactament la unió del virus, possible fusió de membranes o endosomes en la superfície cel·lular
2.      Transcripció reversa: penetració en la cèl·lula hoste, alliberació del genoma i dels enzims essencials ( transcriptasa reversa) i creen una còpia del RNA, seguida integració.
3.      Integració: l’enzim viral integrasa integra L’ARN del virió en el genoma de l’hoste.
4.      Transcripció: separació de cadenes ARN integrades, els enzims de la cèl·lula hoste creen una cadena complementaria, formació cadena ARN completa per a crear noves proteïnes virals.
5.      Traducció: els enzims de la cèl·lula hoste tradueixen l’ARNm en proteïnes víriques
6.      Formació del virus: les noves proteïnes és separen de L’ARNm i les cadenes són tallades per la proteasa viral per a l’acoblament final. Les cadenes d’ARN amb la càpsida i els enzims essencials es reorganitzen per formar el virus.


    Classificació de Baltimore
Aquesta classificació distribueix els virus en set grups, basant-se en la base química del genoma[3]:

-Grup I: Virus ADN bicatenari
Els virus d’ADN de dues cadenes entren en la cèl·lula i els ARN polimerases no distingeixen el genoma cel·lular del virió. Per tant formen ARNm, que es tradueix en els ribosomes i dóna lloc a proteïnes de la càpsida. Són el virus més simples.
-Grup II: Virus ADN monocatenari positiu
El seu material genètic és ADN d’una sola cadena. Ja que la seva polaritat és positiva necessita una cadena negativa per a poder transcriure. Per tant al entrar a la cèl·lula l’ADN polimerasa fa un ADN bicatenari que serveix per sintetitzar un ARNm que porta la informació.
-Grup III: Virus ARN bicatenari
Porten com a part del virió una transcriptasa viral que és un ARN polimerasa, que utilitza per a partir de la cadena negativa del ARN bicatenari, fabricar el ARNm. A més de ser un enzim és una proteïna estructural, ja que forma part de la càpsida.
-Grup IV: Virus ARN monocatenari positiu
Són virus simples, el seu genoma té naturalesa de ARNm.
-Grups V: Virus ARN monocatenari negatiu
Són virus amb polaritat antimissatger. Tenen un ARN polimerasa depenent de ARN d’una cadena. Així, dintre de la cèl·lula infectada formen l’ARN complementari al seu genoma i que actua com a ARNm.

-Grup VI: Virus ARN monocatenari retrotranscrit
Són virus d’ARN el qual el seu genoma pot actuar com a missatger però “in vivo” no ho fa. Tenen una transcriptasa inversa, que d’un genoma ARN aquest transcriu a una molècula d’ADN, primer de una cadena i desprès dos. Posteriorment i utilitzant els enzims cel·lulars es fa un missatger.  Aquests virus són capaços d’arribar el nucli de les cèl·lules i inserir-se en els cromosomes.

-Grup VII: Virus ADN Bicatenari retrotranscrit
És el grup més recent descobert i descrit. Té un genoma bicatenari que s’expressa  formant un missatger que es tradueix com el grup I. No obstant en el moment de la encapsidació, és el missatger el que s’encapsida. Quan ja és a l’interior forma una molècula de ADN, primer monocatenari i desprès bicatenari.

    Taxa de mutació
La taxa de mutació és el número de mutacions que poden donar-se en un gen en un temps determinat.



    “Tots els virus presenten taxes de mutació equivalents o  hi ha alguns grups on la taxa de mutació és més alta?”
A partir de les figures 1 i 2 podem observar que no tots els virus tenen la mateixa taxa de mutació, y que hi ha una correlació important entre el nombre de mutacions i la mida del genoma, també podem concloure que el fet de tenir ADN o ARN com a material genètic també es una dada significativa.
Per tant, no, no tots els virus presenten la mateixa taxa de mutació, tot i així tots els virus d’ARN tenen una mitja comuna de 10-4 mutacions per replicació.

 


Figura1. Gràfic que representa la taxa de substitució de bases segons la mida del genoma en espècies víriques i bacterianes (esquerra). Gràfic que representa la taxa de mutació a escala general; animals, plantes, invertebrats, unicel·lulars, eucariotes i arquea (dreta).



 

Figura2. Taula de freqüències de mutació en diferents tipus de virus RNA.


    “Com afecta el fet de tenir el genoma segmentat en alguns virus d'ARN en la taxa de mutació i en la generació de progènies víriques?”
Els virus de RNA tenen una taxa d’error major en la replicació cosa que els fa més poc competitius. Però això es pot compensar tenint el genoma segmentat, ja que disminueix la probabilitat d’error de cada molècula. En aquest cas es produeix la redistribució dels gens, el qual permet que diferents variants d’un  virus original que infecten a una mateixa cèl·lula puguin recombinar els seus segments i així donar lloc a un virus completament nou. Tot això farà que la taxa de mutació augmenti i que les generacions de progènies víriques presentin canvis respecte al progenitor original.


Figura3  : Reordenament de genoma viral en virus segmentats.



    Mecanismes que permeten mantenir la integritat del genoma i evitar l'acumulació de mutacions.
Hi ha virus d’RNA que tenen un gen que muta molt lentament, el qual té una estructura tridimensional complexa que subministra una funció química necessària per a la propagació del virus.
[x] Aquest gen, situat a l’extrem 3’, s’anomena s2m, i la seva importància patògena és que confereix una rigorosa conservació del genoma víric.
Aquesta gran conservació s’explica clarament per la formació d’un RNA altament estructurat, amb una estructura terciària amb un únic gir de 90º en l’eix abscisses i moltes interaccions terciàries de llarg abast.
Aquestes interaccions formen un “túnel” l’interior del qual està carregat negativament i uneix dos ions de magnesi.
Això provoca que es formin interaccions superficials amb cèl·lules hostes o altres llocs reactius necessaris per a la funció del virus.

Figura4. Representacions estèreo de l'estructura de l'ARN de la SARS s2m
L'estructura tridimensional global de la SARS s2m ARN i (B) vista detallada dels contactes terciaris.



    Conclusions.
Els virus de RNA és consideren quasi-especies pel fet de no tenir un genoma definit degut a la quantitat de mutacions que pateixen i el permeten evolucionar. Per això aquests virus són els més infecciosos i els que ens porten més problemes a l’hora de combatre’ls.
Per tant provoquen molta despesa en la sanitat a l’hora de produir vacunes.



    Bibliografia.

[1] galileog.com [pàgina a Internet]. Eduardo Ghershman; 18.10.13. [Citada 20 abril 2016.] Disponible a:http://www.galileog.com/ciencia/biologia/virus/cuasiespecies/virus_18_10_13.htm#cuasi_especies_virus

[3] biologiacelular.galeon.BALTIMORE. http://biologiacelular.galeon.com/BALTIMORE.htm
Viral mutation rates.Publicat online 21-7-2010, doi:10.1128/JVI.00694-10J. Virol.Octubre 2010 vol. 84no. 19 9733-9748. Consultat el 20-4-2016.


Jorge Alberto Vilches Sanchez. (2013) Los virus. Recuperat de: http://www.monografias.com/trabajos91/estudio-virus/estudio-virus.shtml

[x]Robertson MP, Igel H, Baertsch R, Haussler D, Ares M Jr, Scott WG. «The structure of a rigorously conserved RNA element within the SARS virus genome». PLoS Biol, pàg. e5, 28-12-2004, consultat el: 20-4-2016, http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.0030005

Figura1. Extret el 20-4-2016 de:

Figura2. Extret el20-4-2016 de:


8 comentaris:

  1. El treball és molt poc precís i massa general, falta aprofundir en alguns aspectes. Us podeu estalviar l’espai que dediqueu a explicar què és un virus o què són les mutacions. Elimineu conceptes bàsics que s’han vist a classe. El treball és per aprofundir en aspectes nous.
    Un concepte clau alhora de parlar dels virus RNA és el de quasi-espècies víriques. Hauríeu d’explicar aquest concepte, quins factors determinen l’aparició d’aquestes quasi-espècies i com evolucionen a partir d’un origen comú. Caldria aprofundir més en com afecten els mecanismes de replicació (segons la classificació de Baltimore) dels genomes de virus RNA en la taxa de mutació. Tots aquests virus presenten taxes de mutació equivalents o hi ha alguns grups on la taxa de mutació durant la replicació del genoma és més alta?. Com afecta el fet de tenir el genoma segmentat en alguns virus RNA en la taxa de mutació i en la generació de progènies víriques?. Els virus tenen mecanismes per mantenir la integritat del genoma per evitar l’acumulació de mutacions, això ho podríeu explicar aquí. Us suggereixo que busqueu informació en algun article de la revista Journal of General Virology. Si busqueu per paraules clau podeu ampliar molt el treball i reorientar-lo cap a aspectes més concrets.
    Les imatges que aporteu són poc informatives en relació al treball i no porten un peu de figura explicatiu. Les conclusions són massa breus i poc informatives. No té sentit exposar el treball per després presentar unes conclusions que són massa evidents. La bibliografia ha d’estar numerada i degudament referenciada en el cos del text on es descriu aspectes del treball que s’han obtingut a partir d’una determinada font bibliogràfica. Cal una modificació substancial del treball per tal que sigui avaluat positivament en la seva segona versió.

    ResponElimina
  2. COMENTARI AVALUABLE:

    En l'apartat en el qual expliqueu com afecta la segmentació del genoma en alguns virus comenteu que el fet que aquests presentin una taxa d'error major en la replicació els fa ser més poc competitius. Per altra banda, en les conclusions comenteu que el fet de no tenir un genoma definit (gràcies a aquest gran nombre de mutacions que pateixen) els permet evolucionar. La capacitat d'evolucionar no està estretament lligada amb ser més competitiu? És a dir, com un agent infecciós pot ser poc competitiu si té la capacitat d'evolucionar múltiples vegades?

    ANNA DOMÉNECH PASCUAL

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pot o no ser competitiu però tenim un virus que muta ja per si sol. Posem per exemple el virus de la grip. Cada any es necessiten noves vacunes per les seves mutacions. Però no muta per ser competitiu sinó perquè el seu codi genètic no es pot reparar com el nostre, si hi ha una mutació aquesta es quedarà en el seu codi genètic. Si tenim 100 virus i muten i dóna la casualitat que un d'ells muta per resistir els medicaments, ja tenim una nova colònia del virus.

      Elimina
  3. COMENTARI AVALUABLE:

    Al principi quan parleu sobre la virulència dels virus feu referència només a les mutacions. Però la qualitat de virulència ve donada únicament perquè tenen una taxa de mutació molt elevada? O existeixen altres factors, elements o substàncies relacionades amb els virus que provoquin la virulència?

    Mireia Raventós Resina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Existeixen altres factors que poden augmentar la virulència, fins i tot que la persona malalta estigui immunodeprimit. Però la taxa de mutació te quasi el paper més important. Imaginem que un virus muta i te la capacitat ara de tenir resistència a un medicament o que pot provocar altres símptomes. Per tant mentre més mutacions te un virus podem dir, no assegurar, que la seva taxa de mutació provoca una virulència major que altres microorganismes.
      També és possible que aquesta mutació sigui completament inofensiva o fins i tot letal per el virus.

      Elimina
  4. COMENTARI AVALUABLE:

    Per que l'ARN té una estructura menys estable que l'ADN que fa que s'hi produeixin més mutacions?

    Alba Badia Garcia

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'ARN presenta una sola cadena a diferència de l'ADN que és de doble cadena. Això li confereix més estabilitat, a més el grup 2-hidroxil fa que els enllaços fosfodièster d'una molècula d'ARN siguin més susceptibles a la hidròlisi química i perdi estabilitat. Però realment el que fa que la molècula pateixi més o menys mutacions és el fet que la cèl·lula hoste que infecten conté enzims que s'encarreguen de reparar els errors en la molècula d'ADN però no en la d' ARN, per tant la probabilitat de mutació augmentarà.

      Elimina
  5. COMENTARI AVALUABLE

    Com és que tenir un genoma segmentat redueix la probabilitat de mutacions? D'acord que cada segment per ell sol serà extrany que muti, però el conjunt de tots els segments no tindrà la mateixa probabilitat de patir alteracions?

    Gràcies :)

    Marc Amorós Benet

    ResponElimina