Els microorganismes són organismes unicel·lulars de mida petita, de 1 mm o menys. La majoria són procariotes, ja que no tenen nucli diferenciat, però també en trobem dins el regne de les eucariotes.
Els bacteris són organismes unicel·lulars procariotes, amb l’ADN lliure dins el citoplasma, i amb un genoma de mida petita. Sovint tenen l’ADN circular i presenten molta facilitat d’intercanvi de l’ADN amb el medi i amb altres bacteris, la qual cosa els fa tenir molta variabilitat genètica.
Degut a aquesta variabilitat genètica, els bacteris i arqueus tenen una capacitat d’adaptació al medi molt gran, és a dir que un mateix bacteri pot dur a terme vàries vies metabòliques, segons les condicions del medi.
Es donen casos però, en els que un bacteri no pot metabolitzar completament una substància i necessita l’ajuda d’altres organismes que li solventin la manca de metabòlits, el qual ha de viure en el mateix microambient.
Dins una comunitat microbiana trobem diferents estratègies per sobreviure. Les relacions que s’estableixen generen una cooperativitat que beneficien alguna o més espècies. De les relacions que s’estableixen, ens centrarem amb sinergisme / protocooperacions, simbiosis / mutualisme, sintrofisme i comensalisme.
El comensalisme, on una de les espècies s’aprofita de la primera sense perjudicar-la ni beneficiar-la.
Streptococcus mutans i Veillonella dispar són dues espècies de microorganismes que es troben juntes a la placa dental.
Les dues espècies interactuen de tal manera que formen un sistema metabòlic cooperatiu, en el que un producte de degradació metabòlic (un residu), l’àcid làctic, produït per S. mutants a partir de la fermentacio de sucres és utilitzat per la V. dispar com a font de carboni.
Un factor important a matitzar de la relació entre les dues espècies és que aquestes colònies inicials actuen per un comensalisme de coagregació, el qual significa que hi ha un reconeixement cèl·lula - cèl·lula entre bacteris de genética diferent (de diferents espècies).
La coagregació és una relació que es dóna sempre “in vivo” i que aquest és el primer pas en l’establiment de comunitats multi-espècie.
En una relació de sinergisme les dues espècies es beneficien, però l’associació no es obligatòria. La relació ofereix avantatges davant l’ambient al que es troben. És difícil de distingir entre el commensalisme.
Descrivim sintrofisme com la relació entre dues espècies que necessiten el mateix donador d’electrons i que sols no poden metabolitzar o bé una espècie degrada els productes finals del metabolisme d’una primera. En aquest tipus de relació es troben la fermentació i la metanogènesis. Les espècies es proporcionen nutrients i s’ajuden a realitzar rutes que per separat no podrien realitzar.
A través d’aquestes relacions de metabolismes combinats trobem per exemple que una comunitat microbial sigui capaç de sobreviure en medis amb recursos i energia mínims.
Aquestes interaccions beneficials entre microorganismes poden estar fins i tot involucrades en l’intercanvi de components orgànics, sulfurosos i nitrogenosos o fins i tot l’eliminació de components tòxics.
En general podem separar els participants en la relació en dos grups amb tasques diferents:
· Els degredadors primàris sintròfics (responsables de la transformació de llargs compostos químics a petits productes metabòlics).
· Els consumidors (responsables de l’eficiència per l’utilització de productes residus).
Podem trobar exemples de diversos medis en comunitats microbials relacionades en la degradacio de molecules complexes per sintrofisme (com ara aminoàcids) o exemples de comunitats formades per organismes que depénen metabòlicament uns de altres (sulfur-sintrófia per exemple)
Un exemple de relació sintròfica és entre metanògens i anaeròbis.
Els arqueu metanògens son microorganismes procariotes que viuen en medis estrictament anaeròbics i que obtenen l’energia a partir de la formació de metà (CH4). Són doncs uns elements essencials en l’ecologia ja que intervenen en el procés de degradació de la matèria orgànica. Fermenten el CO2 convertint-lo a metà amb l’ajuda del H2. La via metabòlica que converteix en CH4 el CO2 no utilitza la via ribulosa difosfat (comuna en altres organismes quimiolitotròfics) sinó que es fa a partir d’acetil-CoA sintetasa. L’acetat es processat a traves del cicle de l’àcid tricarboxílic invers i es produeix piruvat i triosa.
L’acetogènesis és una ruta metabòlica que redueix el CO2 amb el H2 a acetat enlloc de metà com en el cas de la metanogènesi. És una ruta anaeròbia que també pot fermentar el CO.
El cuc marí Olavius algarvensis ( oligoquet ) viu entre dos ambients, un anòxid i una altre d’òxid. Al trobar-se en un ecosistema pobre en nutrients sobreviu gràcies a quiuen dues bactèries simbionts que gràcies a elles l’animal pot sobreviure i formar, així, part de la xarxa tròfica dels organismes que viuen en el bentos marí.
Les bactèries responsables són, la SOX ( Sulfide Oxidation, oxidació del sofre ) i l’altra SRB ( Sulfate Reducing Bacterium, oxidació de l’hidrogen ). Ambdues produeixen biomassa per alimentar al cuc, utilitzen fonts d’energia diferents, però es necessiten entre elles per poder sintetitzar l’energia necessària per a que l’animal hoste sobrevisqui.
Pel que fa la bactèria SOX, capta O2 i CO2 de l’ambient òxid i H2S de l‘ambient anòxid. Al degradar l’H2S, genera un dèficit d’aquest compost. Per tal de mantenir equilibrada la concentració d’aquest, és on entra en acció l’altre bactèria. La SRB capta H2, matèria orgànica i sulfat, desprès per la SOX, per així obtenir biomassa i sulfat reduït a àcid sulfhídric que serà metabolitzat per la SOX.
Ambdues també capten CO de la matèria orgànica en descomposició de les espècies algals del bentos com última font vital per a la producció de biomassa.
Oscar Carbonell, Margot Bosch, Anna Domènech, Laura Garriga, Jaume Anguera i Aleix Benavent.
Heu enfocat el tema en la direcció correcte, però s'ha de treballar molt més encara.
ResponEliminaHeu trobat informacions adequades al tema i les heu exposat o sintetitzat en el text, però d'entrada falta ordenar-les i donar-li estructura. Cal dividir el text en apartats, començar pels aspectes més genèrics i seguir pels més concrets, fins acabar amb exemples o aspectes aplicats. En aquest fil conductor, caldrà també diferenciar la introducció (no cal, però, que expliqueu què és un procariota ... això podem suposar que els lectors ja ho sabran) i les conclusions, i evidentment esmentar la bibliografia i citar-la correctament dins el text.
Heu d'aprofundir una mica més i intentar que no us quedin tan descompensats els paràgrafs que dediqueu a cada tipus d'interacció, des del punt de vista de l'extensió (en el cas de la simbiosi, per exemple, arribeu a l'extrem d'esmenar-la al principi però ja no parlar-ne més). En l'ordenació per apartats que feu, cal que quedi molt clar quins aspectes són genèrics i/o corresponen a més d'un tipus d'interacció i quins són específics de cadascun d'ells. Igualment, els exemples també han de quedar clarament relacionats amb els tipus d'interaccions que voleu explicar i s'han de poder identificar bé els diferents elements de cada interacció.
Cal que reviseu també la terminologia que utilitzeu i els termes que descriviu. No tots són ben correctes ni estan ben explicats. Per exemple, parleu del "regne" eucariota, esmenteu la coagregació però no la definiu, a l'hora d'explicar en què consisteix el sinergisme ho feu d'una forma que no inclou tots els casos (no sempre hi estan implicats els donadors d'electrons, tot i que poden ser-hi), dieu que alguns procariotes poden "fermentar" CO2, ... En aquest sentit, fa falta que el repasseu de forma molt més acurada i rigorosa.
Evidentment, falten dues coses fonamentals: ilustracions i bibliografia. Hi ha d'haver un llistat de referències bibliogràfiques (les vostres fonts d'informació) al final, així com diferents ilustracions i recursos repartits al llarg del treball que serveixin per facilitar-ne la comprensió, amb una voluntat didàctica. El format del blog és molt adequat per poder-hi incorporar materials que es trobin a internet, aprofiteu-lo. Les referències bibliogràfiques han d'estar citades en el text de forma correcta (per indicar quina és la font de les diferents informacions que heu anat trobant i que exposeu), tant en el text principal com a les figures. De forma similar, també les figures s'han de referenciar dins el text, per poder-les relacionar amb la part del tema que ilustren.
Teniu encara força feina.
Pregunta avaluable:
ResponEliminaSabrieu posar algun exemple de relació de sinergisme? I si en teniu quins beneficis es donen i com es complementen els metabolismes?
Simonas Valiuska
Hola Simonas,
Eliminaen primer lloc dir-te que va haver-hi un error al penjar el bloc, aquest és un esborrany, el treball correcte el vam penjar amb el mateix títol posteriorment (http://microbiologiaudg1516.blogspot.com.es/2016/04/microorganismes-que-collaboren-entre.html).
En aquest treball ja hi ha plasmat un exemple de sinergisme, es tracta del cas de les bactèries que viuen dins del cuc marí.
Esperem haver-te resolt el dubte.
pregunta avaluable:
ResponEliminaAquest blog tracte sobre que els microorganismes col·leboren per obtenir beneficis entre ells. Llavors en el sintrofisme els dos microorganismes acaben utilitzant el mateix compost C per obtenir energia, llavors entre aquest dos microorganismes no hi hauria competencia per utilitzar aquest compost? Es podria veure modificada la seva relació de producció pel fet de ser al final competidors?
Natàlia Pont Redondo
Hola Natàlia,
Eliminaen primer lloc dir-te que va haver-hi un error al penjar el bloc, aquest és un esborrany, el treball correcte el vam penjar amb el mateix títol posteriorment (http://microbiologiaudg1516.blogspot.com.es/2016/04/microorganismes-que-collaboren-entre.html).
L'evolució ha tendit a que entre aquests dos microorganimes s'estableixi una relació d'equilibri metabòlic, llavors el fet que un consumeixi en un ritme concret l'altre ho tolera i no li representa cap perjudici. Per tant, no es crea un estat de competència.
En el cas que es generés un canvi metabòlic, tant sigui per una mutació com per algun factor extern, que modifiqués el ritme de consum d'un dels dos bacteris o dels dos, llavors si que podria alterar-se l'equilibri de consum i conduir a una competència fatídica pels dos.
Esperem haver-te resolt el dubte.
PREGUNTA AVALUABLE:
ResponEliminaAquestes relacions ecològiques basades en metabolismes complementaris podrien utilitzar-se o s’utilitzen en aplicacions industrials o podrien ser aplicats en la biorremediació?
Marc Danti Ramos
Amb els metabolismes complementaris s'aconsegueixen productes químics resultat d'aquesta complementarietat. És a dir que s'aconsegueixen productes que per altre banda, per si sols, no aconsegueixen. Es poden, per tant, fer servir per aplicacions industrials o per la biorremediació.
EliminaEsperem haver respost la teva pregunta. Si necessites algun aclariment més no dubtis en preguntar.
Pregunta Avaluable:
ResponEliminaEn l'apartat de coagregació parleu d'un reconeixement cèl·lula a cèl·lula entre les dues espècies. A través de quin o quins mecanismes podria donar-se?
Gerard Ferrer Artigas
Hola Gerard,
Eliminaen primer lloc dir-te que va haver-hi un error al penjar el bloc, aquest és un esborrany, el treball correcte el vam penjar amb el mateix títol posteriorment (http://microbiologiaudg1516.blogspot.com.es/2016/04/microorganismes-que-collaboren-entre.html).
En el cas que, tot i llegint el treball correcte no haguem resolt el teu dubte, fes-nos'ho saber.
Pregunta Avaluable:
ResponEliminaEn text citeu que, en una relació de sinergisme les dues espècies es beneficien, però l’associació no es obligatòria i també esmenteu que aquesta relació es difícil de distingir amb el comensalisme. La meva pregunta es, que vol dir que l'associació no sigui obligatòria? i en el cas del comensalisme, la relació hauria de ser obligatòria?
En relació amb la darrera pregunta, també m'agradaria preguntar si en el cas de comensalis que exposeu, de Streptococcus mutans i Veillonella dispar, si S. mutans no estigues, la Veillonella podria utilitzar com a font de carboni un altre compost, o necessita en aquest cas de l'associació amb S.mutans per viure?
Moltes gràcies
Laia Rodríguez Closa
Hola Laia,
EliminaQuan parlem d'una associació no obligatòria ens referim a una interacció entre organismes en la qual trobem que la vitalitat de les espècies que hi participen no es veu perjudicada (o impossibilitada) si no es porta a terme la interacció. Un tipus d'interacció obligatòria serien per exemple els fenòmens de simbiosi, mentre que una interacció no obligatòria seria per exemple una relació de tipus comensalista.
Si consultes l'adreça del nostre blog acabat (aquest és l'entrada antiga, la qual no presenta la informació acabada) serà més fàcil respondre't la pregunta sobre les soques bacterianes S. mutans i V. dispair.
http://microbiologiaudg1516.blogspot.com.es/2016/04/microorganismes-que-collaboren-entre.html
Si has pogut consultar el blog completat (link anterior), només comentar que si observes la figura 1 (les tres microfotografies d'immunofluorescència) pots observar com en la microfotografia A s'hi poden observar colònies de V.dispair sense presència de colònies S.mutans. Això és possible gràcies a què aquestes dues espècies fan una interacció de comensalisme, que com t'he intentat respondre abans, no és de caràcter obligatori: V. dispair és capaç de colonitzar medis per si sola, però sent predilecció per "associar-se" a colònies de S.mutans.
Esperem haver respost les teves preguntes.