La biodiversitat dels microorganismes, entre ells els bacteris, és
extremadament alta. Són precursors de malalties i infeccions difícils d’aturar
degut a la seva alta velocitat de divisió. En molts casos el sistema immunitari
pot inhibir els efectes infecciosos dels microorganismes, però en altres, es
veu superat i és necessària l’activitat externa, com els antibiòtics, per
aturar-los.
Els antibiòtics són substàncies químiques produïdes de manera natural pels
microorganismes com a resultat d’una biosíntesi específica capaç, a baixes
concentracions, de provocar alteracions de la paret cel·lular, de la membrana
protoplasmàtica, de la síntesi proteica o del metabolisme dels àcids nucleics
dels microorganismes amb l’objectiu d’inhibir-ne el seu creixement o
d’eliminar-los (Alsina, J., et al.
1997).
FILOGÈNIA: MICROORGANISMES IMPLICATS EN LA PRODUCCIÓ D'ANTIBIÒTICS
Figura 1. Representació
microbiana
i la seva producció d’antibiòtics.
(Emerson de Lima Procópio, R., et al. 2012).
|
Els antibiòtics han esdevingut el
mètode clínic per excel·lència per a neutralitzar un ampli ventall d’infeccions
i malalties vàries. Els estudis han evidenciat una alta diversitat d’organismes
amb la capacitat de produir-los, provinents de diferents línies evolutives i
formant, filogenèticament, un grup polifilètic on dominen fongs i bacteris.
Tot i la diversitat d’organismes
productors, els bacteris són els més representatius si tenim en compte que el
80 % dels antibiòtics són produïts per bacteris del gènere Streptomyces, bacteris
Gram-positius amb morfologia filamentosa semblant a la dels fongs (Emerson de
Lima Procópio, R., et al. 2012).
El microorganisme productor
determina les facultats i mecanismes d’actuació de cada un dels antibiòtics.
Segons el seu rang d’actuació es pot fer una classificació general, on es
diferencien els antibiòtics d’espectre limitat, que només actuen sobre
un tipus de bacteri (Gram-positius o negatius) i els d’ampli espectre,
que actuen sobre ambdós tipus de bacteris (Nogués Llort, M.R. 2003).
Les condicions ambientals,
fisiològiques o de competència provoquen que els productors sintetitzin
substàncies de defensa o atac, els antibiòtics. Segons aquesta activitat
infecciosa es distingeixen els bacteriostàtics com les tetraciclines, que tot i
inhibir l’activitat del ribosoma bacterià i impedir la replicació no mata al
competidor; i els bactericides com les polimixines, capaces d’interrompre el
balanç iònic de la membrana plasmàtica i provocar la mort cel·lular per lisi
(bacteriolític).
GENÈTICA DELS ANTIBIÒTICS
Figura 2. Vies per la biosíntesi de la penicil·lina i cefalosporina. (Ontiveros, C., 1996) |
La gran diversitat de gens implicats en la biosíntesi dels principals
antibiòtics (penicil·lina i cefalosporines) s'organitzen normalment en regions
anomenades illes genòmiques (Martín, J. F., i Liras, P., 1989), que es poden obtenir per diferents rutes
biosintètiques.
Els antibiòtics més rellevants pertanyen al grup
dels β-lactams i es formen a partir d’un intermediari comú anomenat ACV, a
partir del qual s’obtindran una sèrie d’antibiòtics per diferents rutes i
etapes (Byford, M. F., et al., 1997).
L’intermediari ACV (l-δ-(α-aminoadipoyl)-l-cysteinyl-d-valine) és un tripèptid format a partir de la
condensació de l’àcid L-α-aminoadipoyl, la L-cysteine
i la L-valine. La formació d’aquest tripèptid ACV ve
regulada per la ACV sintetasa, un enzim que pot estar afectat per diferents
factors i que esdevé el regulador global de la ruta (Martín,
J. F., 1992).
Segons l’organisme productor que s’estudiï
existeixen diferents gens que codifiquen per l’enzim ACV sintetasa. Organismes
que pertanyen al gènere Chephalosporium,
el gen pcbAB s’encarrega de codificar l’enzim (Gutiérrez, S., et al., 1991). D’altra banda, en representants del gènere Aspergillus, el gen acvA és
el responsable (Brakhage, A. A., et al., 1992). Tanmateix, a la ruta biosintètica es troben altres enzims reguladors com la
isopenicillin n synthase que ve
codificada pel gen ipnA (Brakhage, A. A., et al., 1992).
CONDICIONS FISIOLÒGIQUES
QUE INDUEIXEN LA SÍNTESI D’ANTIBIÒTICS
Les condicions
fisiològiques determinen canvis en el metabolisme del bacteris, que poden
induir la formació de metabòlits secundaris com ara els antibiòtics. Els
bacteris detecten aquests canvis a través de mecanismes de la seva membrana,
que responen a diferents condicions ambientals o fisiològiques.
Un d’aquests mecanismes de reconeixement de molècules es dóna pel sistema quorum
sensing, un tipus de llenguatge químic utilitzat pels bacteris per ajustar
el seu comportament de forma sincrònica basant-se en la densitat local (Howard Hughes Medical Institute).
El sistema ve induït per molècules senyal, com AHL (N-acylated homoserina
lactona)(Liu, X. et al., 2007), que
provoquen alteracions en el bacteri. Aquestes molècules són produïdes durant
etapes específiques de creixement sota certes condicions fisiològiques. Un cop
aquestes molècules arriben a la concentració crítica, la cèl·lula genera una
resposta concreta, que depèn dels seus canvis fisiològics per metabolitzar o
desintoxicar les molècules senyal (Winzer, K.,
Hardie, K. i Williams, P., 2002). Per conseqüència, s’ha
demostrat que el quorum sensing indueix a la cèl·lula a sintetitzar metabòlits
secundaris com antibiòtics o toxines proteiques, com les bacteriocines.
Degut a la creixent
aparició de microorganismes resistents als antibiòtics, l’interès i la
investigació de les bacteriocines ha incrementat notablement. Igual que els
antibiòtics, la seva producció és deguda a la pressió de selecció exercida
sobre els microorganismes (Escavador)
i el seu objectiu final és el de poder matar o inhibir soques bacterianes
estretament relacionades o no relacionades amb els bacteris productors. Tot i
això, els estudis determinen que l’origen de síntesi i la naturalesa química
dels antibiòtics i les bacteriocines és diferent; mentre els antibiòtics són
substàncies químiques procedents de biosíntesi específiques, les bacteriocines
són pèptids antimicrobians sintetitzats ribosòmicament (Yang, S., Lin, C., Sung, C., i Fang, J., 2014)
produïts per bactèries àcid-làctiques (Piña, M. D., et al., 2011).
La bacteriocina més
coneguda és la nisina (Escavador), un pèptid bioactiu sintetitzat per
soques de Lactococcus lactis spp.
durant la fase exponencial del creixement. La seva producció està regulada per
un mecanisme anomenat percepció en quòrum a nivell transcripcional (Piña, M. D., et
al., 2011).
ECOLOGIA DELS ANTIBIÒTICS
La producció d’antibiòtics sol obeir a relacions interespecífiques de
competència per l’espai i els recursos. És una estratègia important pel que fa
a l’increment de la competència de bacteris pel sòl, un medi heterogeni que pot
acollir una gran diversitat de bacteris (Tyc, O., et al., 2014).
Una interacció important és la competència
per interferència, que es basa en la producció d’antibiòtics
que inhibeixen el creixement o eliminen oponents microbians actuant com a
mecanisme de colonització, ja que permet acomodar el productor en un substrat
abans que el competidor (Slattery, M., et al., 2001). Alhora, els antibiòtics
poden produir-se a partir de la percepció de senyals ambientals o senyals
procedents de microorganismes veïns (competidor sensing) (Tyc, O., et al., 2014).
Altres interaccions presents en els principals gèneres productors
d’antibiòtics són la capacitat d’establir simbiosi o mutualisme. Algunes
espècies de Streptomyces produeixen antibiòtics per tal d’instaurar simbiosi amb
plantes o esponges (Tabrez Khan, S., et al., 2010), on l’antibiòtic
confereix protecció a la planta i aquesta un bon desenvolupament a Streptomyces
(Emerson de Lima Procópio, R., et
al., 2012). Altres productors com Penicillium produeixen micotoxines, que poden tenir una importància en constituir relacions de mutualisme.
Estudis recents han determinat que el mutualisme que s’estableix entre espècies
del gènere Penicillium i formigues de
la tribu atini permet que, gràcies a les formigues, les micotoxines
produïdes pel fong s’estenguin pel sòl i actuïn contra espècies paràsites com Escovoposis,
facilitant l’expansió d’aquest (Currie, C., et
al., 1999).
CONCLUSIÓ
La producció en cadena d’antibiòtics o altres substàncies que inhibeixen
l’actuació d’altres soques microbianes ha esdevingut un procés d’alta
importància.
Una alta densitat de grups, fongs i bacteris com a referents, són capaços
de produir-los. La pressió ambiental o d’altres soques microbianes en són
l’origen, induint la seva síntesi per contrarestar la competència i, alhora,
aconseguir adaptació i resistència.
A partir dels estímuls externs, seran gens específics els encarregats
d’induir la seva síntesi, així com d’aturar-la quan hi hagi condicions
d’estabilitat ambiental i nutricional. Així doncs, són aquests gens, induïts per
estímuls externs, que ens permeten obtenir un dels recursos mèdics més
utilitzats.
BIBLIOGRAFIA
1. Alsina, J.,
Casassas O., Ramis, J., Llauradó, E., i Francí, J. (1997). Diccionari
enciclopèdic de medicina. Recuperat de http://www.medic.cat/cgibin/medicx.pgm?GECART=0006597
2. Brakhage, A. A., Browne, P., & Turner, G. (1992). Regulation of
Aspergillus nidulans penicillin biosynthesis and penicillin biosynthesis genes
acvA and ipnA by glucose. Journal of bacteriology, 174(11), 3789-3799.
3. Byford, M. F.,
Baldwin, J. E., Shiau, C. Y., & Schofield, C. J. (1997). The
mechanism of ACV synthetase. Chemical
reviews, 97(7), 2631-2650.
4. Currie, C., Scott, J., Summerbell, C., i Malloch, D. (1999). Fungus-growing
ants use antibiòtic-producing bacteria to control garden parasites. Macmillan
Magazines Ltd, 398, 701-704. Recuperat de http://individual.utoronto.ca/jscott/publications/tripartite_symbiosis-addendum.pdf
5.
Emerson de Lima Procópio, R., Reis da Silva, I.,
Kassawara Martins, M., Lúcio de Azevedo, J., i Magali de Araújo, J. (2012). Antibiotics produced by Streptomyces. The Brazilian journal of
Infectius Diseases. 16(5), 466-471. doi: 10.1016/j.bjid.2012.08.014
6.
Escavador. Amanda de Souza da
Motta. Recuperat de http://www.escavador.com/sobre/8424875/amanda-de-souza-da-motta.
7.
Gutiérrez, S., Díez, B., Montenegro, E.,
& Martín, J. F. (1991). Characterization
of the Cephalosporium acremonium pcbAB gene encoding
alpha-aminoadipyl-cysteinyl-valine synthetase, a large multidomain peptide
synthetase: linkage to the pcbC gene as a cluster of early cephalosporin
biosynthetic genes and evidence of multiple functional domains. Journal
of bacteriology, 173(7),
2354-2365.
8.
Howard Hughes Medical
Institute. Bonnie L. Bassler, PhD. Recuperat de http://www.hhmi.org/scientists/bonnie-l-bassler.
9.
Liu, X. et al. (2007). Quorum-sensing signaling is required for production
of antibiotic pyrrolnitrin in a rhizospheric biocontrol strain of Serratia plymuthica. FEMS Microbiology Letters, 270 (2), 299-305. doi:10.1111/j.1574-6968.2007.00681.x
10. Martín, J. F. (1992). Clusters of genes for the biosynthesis of
antibiotics: regulatory genes and overproduction of pharmaceuticals. Journal of industrial microbiology, 9(2),
73-90.
11. Martín, J. F.
(2004). Phosphate control of the biosynthesis of antibiotics and other
secondary metabolites is mediated by the PhoR-PhoP system: an unfinished story.
Journal of bacteriology, 186(16),
5197-5201.
12.
Martín, J. F., & Liras, P.
(1989). Organization and expression of genes involved in the biosynthesis of
antibiotics and other secondary metabolites. Annual
Reviews in Microbiology, 43(1),
173-206.
13. Nogués Llort, M.R. (2003). Farmacologia. Recuperat
de http://www.sre.urv.es/formacio/fmcs/Farmacologia/temari/t16/recursos/tema16.pdf
14.
Ontiveros, C. (1996). Biosíntesis y regulación de
antibióticos beta-lactámicos en Penicillium chrysogenum. Elementos (Puebla,
Pue.), 3, 23-25.
15. Piña, MD. et al. (2011).
Producción de nisina por Lactococcus
lactis uq2 usando suero lácteo suplementado y evaluación de su actividad
después del secado por aspersión. Ciencia
@UAQ, 4 (2), 47-55. Recuperat de http://www.uaq.mx/investigacion/revista_ciencia@uaq/ArchivosPDF/v4-n2/t6.pdf
16.
Slattery, M., Rajbhandani, F., i Wessib, K. (2001). Competition-mediated
antibiòtic induction in the marine bacterium Streptomyces tenjimariensis.Microbial Ecology, 41(2), 90-96.
Recuperat de http://link.springer.com/article/10.1007/s002480000084.
17.
Tabrez Khan, S., Komaki, H., Motohashi, K., Kozone, I., Mukai, A., Takagi,
M., i Shin-ya, K. (2010). Streptomyces associated with a marine sponge Haliclona
sp.: Biosynthetic genes for secondary metabolites and products. Environmental
Microbiology. 13 (2), 279-550. doi: 10.1111/j.1462-2920.2010.02337.x
18.
Tyc, O., Van den Berg, M., Gerards, S., A. Van Veen, J., M. Raaijmakers,
J., de Boer, W., i Garbeva, P. (2014). Impact of interspecific interactions on
antimicrobial activity among soil bacteria. PMC Journal, 5(567).
doi: 10.3389/fmicb.2014.00567
19.
Yang, S., Lin, C., Sung, C., i
Fang, J. (2014). Antibacterial activities of bacteriocins: application in foods
and pharmaceuticals. Frontiers in
Microbiology, 5 (241), 1-10. doi:
10.3389/fmicb.2014.00241.
20.
Winzer, K., Hardie, K., i
Williams, P. (2002). Bacterial cell-to-cell communication: sorry, can't talk now -- gone to
lunch!. Current Opinion
in Microbiology, 5 (2), 216-222. doi:
10.1016/S1369-5274(02)00304-1.
evaluable : ¿ es por alguna motivo concreto , el echo de que el 80% de los antibióticos sean producidos por bacterias gram-positivas y no gram -negativas?
ResponEliminaevaluable : ¿ es por alguna motivo concreto , el echo de que el 80% de los antibióticos sean producidos por bacterias gram-positivas y no gram -negativas?
ResponEliminaHola Alba. Se cree que se debe por motivos evolutivos. Según un estudio hecho por Radhey S. Gupta, donde se estudian las relaciones filogenéticas de las bacterias, las bacterias Gram positivas fueron las primeras en aparecer, por el simple hecho que tienen una organización más simple. Entonces, cuando surgieron las Gram negativas, las Gram positivas desarrollaron los mecanismos de producción de antibióticos como mecanismo de protección mientras que las Gram negativas dedicaron más esfuerzos a protegerse mediante el desarrollo de una doble membrana i no tanto a protegerse a partir de la formación de antibióticos. Puedes consultar más información en este enlace: http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408410091154219
EliminaCOMENTARI AVALUABLE:
ResponEliminaQùe són les illes genòmiques?
Alba Badia Garcia
Bones Alba. Les illes genòmiques es troben formades per segments de DNA, alguns dels quals són mòbils i altres no ho són. Suposen unes eines de transferència horitzontal de gens i juguen un paper crucial en l’evolució d’un gran espectre de bacteris, ja que permet disseminar gens de resistència, virulència o bé gens catabòlics que contribueixen a la formació de noves vies metabòliques.
EliminaCOMENTARI AVALUABLE:
ResponEliminaS'ha vist que hi ha molts bacteris que produeixen antibiòtics que són contra els del seu grup i per tant contra si mateixos (per exemple Bacillum Subtillis produeix la bacitracina que és un antibiòtic que inhibeix el creixement dels gram positius i ell mateix ho és). No resulta irònic aquest fet? Quin benefici els aporta al propi bacteri el fet de produir aquest antibiòtic doncs?
Júlia Valls Soria
L'autor ha eliminat aquest comentari.
EliminaBones Júlia. En primera instància pot semblar irònic és cert però té un sentit. Segurament aquest microorganisme Bacillum Subtillis, produeix l'antibiòtic per un mecanisme anomenat competència per interferència. Aquest es basa en la producció d’un antibiòtic que inhibeix el creixement dels seus oponents. El benefici que en treu és que gràcies a aquest antibiòtic, podrà crèixer en un ambient en què la competència pels recursos del medi sigui menor.
EliminaAvaluable:
ResponEliminaEls mecanismes que detecten els canvis de les condicions són específics? És a dir, un mecanisme per detectar el canvi de pH, un altre pel canvi de temperatura, concentració,...?
Margot Bosch Altimiras
Bones Margot. Efectivament. En la membrana del bacteri es tindran diferents mecanismes que detectaran canvis físics o químics concrets i que conduiran a l'actuació específica d'aquest per sintetitzar l'antibiòtic corresponent.
EliminaPregunta avaluable:
ResponEliminaQuin benefici extreuen de l’hoste els bacteris que viuen dins el cuc marí?
Alejandra Portavella
Bona nit Alejandra!El cuc marí estableix una relació de simbiosi amb bacteris normalment quimiosintètics, on el bacteri converteix l'oxigen, el diòxid de carboni, el sulfur d'hidrogen en molècules orgàniques i el cuc li proporciona al bacteri nutrients essencials per mitjà del seu plomall retràctil.
EliminaPREGUNTA AVALUABLE:
ResponEliminaLa meva pregunta era si, un cop detectat un microorganisme que produeixi un antibiòtic d'interès per l'ús mèdic, s'apliquen mecanismes d'enginyeria genètica per incrementar-ne el rendiment, com podrien ser la introducció del gen que codifica per l'enzim que sintetitza l'antibiòtic en un microorganisme més fàcil de cultivar, l'increment de la producció mitjançant la introducció de promotors específics, etc. En cas de que sigui així, quin és el mètode més utilitzat?
Mara Müller
Bona nit, guapa! Interessant pregunta!
EliminaÉs cert que la enginyeria genètica accelera el desenvolupament de nous antibiòtics. Aquests processos s'intenten realitzar amb Escherichia coli, degut a la seva alta taxa de replicació. Te'n poso un exemple: fa poc es va aconseguir transferir els gens de la producció d'eritromicina a Escherichia coli amb èxit. Els gens productors de l'antibiòtic provenen del bacteri Saccharopolyspora erythraea i per enginyeria genètica s'ha aconseguir transferir a E. coli.
Pregunta avaluable:
ResponEliminaHeu explicat que hi ha dos tipus de bacteris que sintetitzen substàncies de defensa o d'atac. Llavors si un antibiòtic està creat a partir d'un bacteri bacteriostàtic, que nomes inhibeix l'actibitat del ribosoma bacterià i impedeix la replicació, però no l'acaba matant, llavors un cop parem el tractament amb l'antibiotic podria ser que el bacteri pogues tornar a infectar l'hoste ja que no l'han acabat de matat?
Gerard Puig Romero
Bona nit, company! Els bacteris normalment es divideixen molt ràpid. Els antibiòtics bacteriostàtics anul·len aquesta capacitat de reproducció i proporcionen temps al sistema immunològic a actuar. Per tant, qui finalment eliminarà aquests bacteris no és l'antibiòtic en sí, sinó el nostre propi sistema defensiu.
EliminaL'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaPregunta avaluable:
ResponEliminaEls gens implicats en la síntesi d'antibiòtic es troben majoritariament en les illes genòmiques de patogenicitat. Aquestes es transmeten de manera horitzontal entre diferents bacteris, que adquireixen d'aquesta manera el potencial per poder produir els antibiòtics.És possible que les illes es transfereixin, per mitjà de profags o per transformació, entre espècies de bacteris diferents? i si és així, és possible que un bacteri adquireixi els gens capaços de sintetitzar toxines capaçes de degradar-lo a ell mateix?
Alba Àvila, gràcies.
Bones Alba! Et contesto per parts si em permets.
ResponEliminaEfectivament, és possible que gens localitzats en aquestes illes genòmiques siguin transferits per mitjà d'un pròfag en la transducció o si la cèl·lula entra en estat de competència per transformació, tot i que no es tan comuna ni eficient per la transferència de gens. En el primer cas únicament es podrà donar en el cas de la transducció especialitzada, on a través del fag, que s'integra en el genoma de l'hoste, durant la formació de partícules transductants, es poden emporten gens del bacteri a part de DNA viral. Un cop formades existeix la probabilitat que puguin infectar un altre hoste i introduir aquests gens escindits en un altre genoma.
Pregunta interessant. El fet d’incorporar gens que codifiquen per toxines que puguin degradar-lo a ell mateix recentment s’ha vist que pot ser un mecanisme de competència contra una altre espècie de bacteri patogen. Existeixen certes toxines com la Piocianina S5 que poden ser acumulades per colònies d’E. coli fins a un cert llindar. Sobrepassat aquest llindar, les colònies d’E. coli lisen i les alliberen perquè actuïn contra el competidor. Et deixo més informació en el següent enllaç per si t’interessa: http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2011/08/16/scientists-engineer-suicide-bomber-bacteria-to-kill-other-bacteria/#.VzYQjJGLTIU
Pregunta avaluable:
ResponEliminaEn el cas del gènere Streptomyces expliqueu que presenta una morfologia filementosa i que són els bacteris més representatius en producció d'antibiòtics, s'estableix alguna relació en la superfície cel·lular i la producció dels antibiòtics en general?
Jaume Anguera