1. INTRODUCCIÓ
El sistema
digestiu està colonitzat per una sèrie de microorganismes que formen un grup
complex anomenat microbiota intestinal. Aquestes bacteries conviuen en simbiosi
amb l’intestí formant un equilibri que sovint es pot veure afectat per
l’estrès, l’alimentació i fins i tot pel canvi climàtic.
En els
últims anys, la millora en les tècniques científiques i tecnològiques ha permès
el descobriment d’una sèrie de microorganismes beneficiosos pel nostre
organisme, els quals van rebre el nom de probiòtics.
2. PROBIÒTICS: HISTÒRIA I DEFINICIÓ
La paraula probiòtic deriva del grec i
significa “prolife” (a favor de la vida). Al llarg del a història, aquesta
paraula s’ha anat redefinit gràcies a l’aportació dels nous coneixements sobre
els probiòtics.
Al llarg del segle XX es van postular diferents
significats pel terme probiòtic, tot i així, no va ser fins a finals del segle
XX i inicis del segle XXI quan es va obtenir una definició vàlida i coneguda
arreu del món. Al 1965, els científics
Lilly i Stillwell van utilitzar per primera vegada el terme probiòtic, per fer
referència a “substàncies secretades per un microorganisme que estimula el
creixement d’un altre” (5), en contraposició al terme antibiòtic.
Aquesta definició va ser modificada l’any 1974,
quan el científic Parker va començar a introduir el terme de la flora
intestinal i la relació entre els microorganismes i l’hoste en els efectes
generats pels probiòtics, definint-los com a “organismes i substàncies que
provoquen un efecte beneficiós al seu hoste influint sobre la seva flora
microbiana” (7).
Tot i així, va ser l’any 2001 quan la FAO/WHO
(Food and Agriculture Organization and World Health Organization) va definir el
terme que avui és coneix com a definició
universal dels probiòtics: “Conjunt de microorganismes vius que quan
s’administren en quantitats adequades confereixen un benefici per a la salut de
l’hoste” (2).
3. ELS PROBIÒTICS MÉS UTILITZATS
S’han proposat diversos gèneres de
bacteris (i llevats) com a probiòtics, tot i que els més utilitzats són les
dues següents espècies:
- LACTOBACILLUS:
És el grup més gran i ampli entre els
bacteris de l’àcid làctic (LAB). Morfològicament són gram-positius i no formen
endòspores. Són fermentadors i anaerobis. Estan naturalment associats amb una
gran varietat de plantacions riques en nutrients i molts d’ells implicats en la
fabricació i conservació dels aliments.
Aquest
tipus de bacteris es troben en el tracte gastrointestinal (GITs) i
genitourinari (gUrT) d’animals i humans on juga un paper clau en el manteniment
i la recuperació de l’estat saludable. Els efectes beneficiosos de les seves
soques inclouen la colonització de la mucosa intestinal i genital, la inhibició
de patògens, immunomodulació i assimilació de colesterol.
Imatge 1: Imatge feta
al microscopi electrònic de Lactobacillus
Casei present al iogurt.
- BIFIDOBACTERIUM:
Definits morfològicament com a
bacteris gram-positiu. Són anaerobis i presenten un metabolisme pròpiament dels
fermentadors.
Tots els Bifidobacterium coneguts
actualment viuen un nombre molt limitat d’hàbitats, els quals són el GITs
d’humans i animals, a l’intestí dels insectes i a les aigües residuals.
Imatge 2: Imatge feta
al microscopi electrònic de Bifidobacterium
Longum.
4. PROPIETATS DELS PROBIÒTICS
Gràcies
als avenços tecnològics i científics dels últims anys, s’ha pogut comprovar
mitjançant tests in vitro tots els aspectes funcionals i les propietats
beneficioses presents en aquests microorganismes probiòtics.
La tècnica in vitro ha permès
identificar les nombroses propietats dels microorganismes probiòtics:
- Són resistents a les condicions gàstriques àcides o bàsiques.
- Són capaços d’adherir-se a la mucosa i a les cèl·lules epitelials humanes.
- Presenten activitat antimicrobiana.
- Dificulten l’adhesió dels patògens en la mucosa i cèl·lules humanes.
- Presenten activitat hidrolasa de sals biliars, és a dir, efecte bactericida de microbis nocius.
- Resistents a l'estrès (canvis de pH, temperatura, NaCl, etc.)
- Etc
5. EFECTES DELS PROBIÒTICS EN LA SALUT I LES MALALTIES
Un probiòtic va ser originalment usat per millorar la salut en
animals i en éssers humans a través d’una modulació de la microbiota
intestinal. En l’actualitat, els ingredients alimentaris microbians vius
específics i els seus efectes sobre la salut s’estudien tant en matrius
alimentàries com en soques de cultius de microorganismes. Aquests probiòtics
presenten una sèrie d’efectes beneficiosos sobre la salut, entre els quals
destaca:
MILLORA DE LA SALUT INTESTINAL MITJANÇANT LA
REGULACIÓ DE LA MICROBIOTA
DIARREA INFECCIOSA O GASTROENTERITIS:
En varis estudis s’ha pogut concloure l’eficàcia de les soques de
probiòtics en la gastroenteritis. S’ha pogut demostrar que en un tractament per
la diarrea infecciosa, l’administració d’algunes soques de l’espècie de Lactobacillus ha permès reduir severitat
i durada de la diarrea. Alguns dels mecanismes que semblen explicar l’acció
dels probiòtics és la producció de substàncies antimicrobianes bactericides,
disminució del pH intestinal per l’estímul dels organismes productors d’àcid
làctic, els quals afavoreixen al creixement d’organismes més beneficiosos.
Altres probiòtics augmenten la resistència a la colonització al competir amb
altres microorganismes patògens pel llocs d’unió al endoteli intestinal i pels
nutrients que requereixen per sobreviure i desenvolupar-se.
En molts estudis relacionats amb malalties inflamatòries
intestinals, com ara la malaltia del Corhn, la qual afecta a la disminució dels
monòcits, no s’ha demostrat un efecte beneficiós ja que es necessari un major
enteniment del canvi de la microbiota intestinal en la patogènesis, fet que
facilitaria el desenvolupament de teràpies microbians efectives basades en
probiòtics.
EFECTES IMMUNOMODULADORS
S’ha descrit que les probiòtics poden modular la resposta immune
en animals i humans no només a nivell de mucosa intestinal, sinó també a nivell
sistemàtic degut a les seves propietats immunomoduladores per les malalties
inflamatòries.
Una sèrie d’estudis mostren la viabilitat d’utilitzar els
probiòtics per tal de poder modular el sistema immunològic, prevenir infeccions
i controlar els processos inflamatoris que podrien ocasionar les al·lèrgies,
per exemple, tot i que els resultats són molt diversos. Aquests fets han
originat la necessitat de realitzar investigacions per tal de poder disminuir
les diferències que es troben amb factors com: la soca o l’espècie utilitzada,
la dosis del probiòtic, etc. Tot això permetrà realitzar comparacions i
establir conclusions que beneficiïn l’ús terapèutic i preventiu dels probiòtics
sobre el sistema immune.
EFECTES EN L’ACTIVITAT METABÒLICA
En la activitat metabòlica de la intolerància a la lactosa i la disminució
del colesterol existeixen evidències que posen de manifest el paper beneficiós
d’aquests microorganismes. Tot i així,
es necessita una millora en la investigació, especialment estudis
clínics amb soques específiques i metodologia objectiva per tal de poder
observar amb quin mecanisme actuen aquests per reduir els efectes que provoca
la lactosa no digerida per l’intestí prim quan arriba al colon i el fet de que
el metabolisme de lípids es pugui veure afectat pels probiòtics causant una
disminució dels nivells de colesterol en sang.
REDUCCIÓ DEL RISC DE PATIR CÀNCER:
Diverses evidències epidemiològiques, és a dir, aquelles
relacionades amb la salut i les malalties, donen suport al paper protector dels
probiòtics contra el càncer. Les substàncies cel·lulars dels bacteris de l’àcid
làctic poden exercir diversos efectes beneficiosos en el tracte
gastrointestinal, produint un efecte anti- tumoral. Aquesta capacitat
s’atribueix a la inhibició de l’activitat mutagènica, per exemple, amb un paper
important pel que fa la disminució d’enzims implicats en la generació de
carcinògens, mutàgens, o agents promotors de tumors, com són la glucosidasa i
la nitroreductasa.
D’acord a certs estudis recents, hi ha diversos mecanismes portats
a terme pels bacteris de l’àcid làctic que estan tenint un efecte molt
beneficiós en la inhibició del càncer de colon produint una inducció elevada de
citoquines, les quals presenten una funció immunoreguladora.
Les investigacions sobre l’efecte del consum de probiòtics sobre
el càncer animal i humà encara es troben en curs i tot porta a semblar que
aquests seran molt prometedors de cara al futur.
Figura
1: Efectes beneficiosos dels probiòtics per la salut
d’humans i animals.
6. CONCLUSIÓ
L’evidència
científica mostra el potencial beneficiós del probiòtics a l’hora de tractar o
prevenir algunes condicions patològiques i, a més, poder millorar funcions
fisiològiques. Les
diferències entre les soques de Lactobacillus
i Bifidobacterium a la llarga seran
de gran utilitat de cara a obtenir un benefici potenciat sobre algunes
condicions patològiques o fisiològiques.
Tot i això,
encara es necessita molta més investigació per tal d’aprofundir en els
beneficis dels probiòtics, estudis que a la llarga portaran una millora sobre
les diferents funcions del organisme.
7. BIBLIOGRAFIA
- Bernet, MF., Brassart, D., Nesser, JR. (1993) Apple. Environ. Microbial: Adhesion of human bifidobacterial strains to cultured human intestinal epithelial cells and inhibition of enteropathogen – cell interactions. (Vol. 59, pp. 4121-4128).
- FAO/WHO. (Octubre 2001). Health and Nutrition Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. Recuperat de ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/a0512e/a0512e00.pdf
- Ferrari, D., Broggio, F., Violati, M. (2013). International Journal of Probiotics and Prebiotics: Probiotic-therapy of oncology. (Vol. 8, pp. 15-18). Recuperat de http://search.proquest.com/docview/1491096035?pq-origsite=gscholar
- Kun Lee, Y., Salminen, S. (2009). Handbook of probiotics and prebiotics (2a ed., pp. 4-14). New Jersey, Wiley.
- Lilly, DM., Stillwell, RH. (1965). Science: Probiotics: Growth promoting factors produced by microrganismes. (Vol. 147, pp 747-749)
- Manzano, C., Poveda, E., Estupiñan, D. (Març 2012). Revista Chilena de Nutrición: Efectos clínicos de los probióticos, qué dice la evidencia. Recuperat de http://www.scielo.cl/pdf/rchnut/v39n1/art10.pdf
- Parker, RB. (1974). Anim. Nutr. Health: Probiotics, the other half of the antibiòtic story. (Vol. 29, pp. 4-8)
COMENTARI AVALUABLE:
ResponEliminaÉs possible que la ingesta excessiva d'aliments rics en probiòtics puguin causar, a curt o llarg termini, problemes de salud ?
Núria Gallardo Colomer
Hola Núria!
EliminaUna ingesta massiva de probiòtics en l’ésser humà pot generar diversos efectes secundaris, tot i que aquests de caràcter bastant lleu. En la majoria de casos són conseqüències d’altres trastorns del hoste, és a dir, seran provocats per certes patologies presents en la persona que consumeix aquest probiòtic. D’aquesta manera, quan algú presenta una malaltia, sempre es recomanable consultar al metge sobre que es pot consumir i què no, per tal de minimitzar els possibles efectes no beneficiosos.
Bàsicament, els efectes secundaris que pot presentar una ingesta excessiva de probiòtics solen ser molèsties abdominals, sentir-se inflat o certs problemes bioquímics fàcils de controlar.
Gràcies.
Equip dels probiòtics.
COMENTARI AVALUABLE:
ResponEliminaCom actuen els probiòtics per modular el sistema immunològic i disminuir el risc d'infeccions i processos inflamatoris? És a dir, quins processos duen a terme per evitar-ho?
Alba Badia Garcia
Hola Alba!
EliminaUn dels principals processos que duen a terme per a la modulació del sistema immunològics i disminució de risc d’infeccions i processos inflamatoris és la producció de metabòlits secundaris com és l’àcid làctic o altres derivats de les rutes metabòliques. Aquests compostos eviten que altres microorganismes patògens s’adhereixin a la flora intestinal causant d’aquesta manera possibles infeccions en el tracte intestinal i la seva conseqüent resposta immunitària desenvolupant inflamacions.
Gràcies.
Equip dels probiòtics.
COMENTARI AVALUABLE:
ResponEliminaLa concentració de probiòtics està relacionada amb l’índex de massa corporal o l’estat nutricional de la persona?
Mar De Manuel-Rimbau Masnou
Hola Mar De Manuel!
EliminaLa concentració de probiòtics no depèn del índex de massa corporal, ja que el tracte gastrointestinal no depèn del pes ni l’alçada d’una persona. Per altra banda, si que es pot veure relacionat amb l’estat nutricional d’aquesta, ja que depèn dels aliments que es consumeixin podem afectar d’una manera o una altre a la microbiota intestinal i, per tant, la concentració de probiòtics pot ser més o menys elevada. Recorda, cal tenir una bona alimentació per tal de que la concentració de probiòtics en el nostre organisme sigui la correcta, i així puguem gaudir dels beneficis que ens aporten els probiòtics.
Gràcies.
Equip dels probiòtics.
COMENTARI AVALUABLE:
ResponEliminaSegons la informació que heu trobat sobre els probiòtics com a reducció de risc de patir càncer, tan sols afecta com a mesura de prevenció o també pot servir un cop ja s'ha generat el càncer?
Podria ser que un excés d'aquests organismes acabés generant dependència i tenir problemes intestinals un cop es deixen de consumir?
Mireia Benito Pellicer
Hola Mireia!
EliminaPel que fa la primera pregunta, els probiòtics presenten efectes un cop s’ha generat el càncer però també com a mesura de prevenció. Tot i així, i tal com hem anomenat en el article, els avenços en el camp del càncer aplicant probiòtics encara està un mica endarrerit i queda molt per investigar i descobrir, però gràcies al que s’ha pogut obtenir fins ara, es creu que en un futur es poden treure molt bons resultats.
En referència a la segona pregunta, en principi no hauria de tenir cap efecte intestinal. Cal recordar que la definició de probiòtic és la d’un microorganisme que provoca un efecte beneficiós en el nostre organisme de l’hoste, per tant, un microorganisme que provoqui un alteració en l’hoste ja no seria considerat com a probiòtic, ja que originaria un mal funcionament del sistema intestinal, fet que no quadra amb la definició de probiòtic.
Pel que fa el tema de dependència, els probiòtics són substàncies que ajuden a la millora del tracte gastrointestinal, ja que l’organisme no deixa de fer les seves funcions vitals es prengui o no un probiòtic. Aquest només ajuda a que totes aquestes funcions es puguin realitzar d’una manera millor.
Gràcies.
Equip dels probiòtics.
COMENTARIO EVALUABLE:
ResponEliminaHe leído en otros artículos sobre la microbiota intestinal que comentáis en la parte inicial del trabajo, y me surge la duda de si la concentración de esta en el tubo digestivo también se ve afectada con la edad.
Mariló Jiménez Huéscar
Hola Mariló!
EliminaSí que se ve afectada con la edad. La flora intestinal nos acompaña toda la vida y que se tiene que cuidar consecuentemente. Con la edad, vamos perdiendo microorganismos por diferentes causas como son el estrés o una mala alimentación, entre otros factores. También afectan a nuestra flora intestinal las bajadas de defensa que puede provocar la vejez.
Gracias.
Equipo de los probióticos.
COMENTARI AVALUABLE
ResponEliminaNo seria possible que l'ús dels probiòtics acabés repercutint negativament en el sistema immunitari, fent que aquest deixés de produir antibiòtics de manera natural?
Marta Hostench Diaz
Hola Marta!
EliminaCom hem contestat en alguna pregunta anterior, la definició de probiòtics és la d’un microorganisme que presenta un efecte beneficiós per l’hoste, de manera que parlar de probiòtics com a possibles suplements o compostos alimentaris que causés algun dels efectes que anomenes, deixaríem d’utilitzar el terme probiòtic per a referir-nos a ell. En el cas de que parléssim d’un sistema immunitari immunodeprimit, aleshores si que es podria donar el cas de que algun microorganisme es tornés patogen.
Gràcies.
Equip dels probiòtics.
COMENTARI AVALUABLE
ResponEliminaCom es poden veure afectats aquests microorganismes de la microbiota intestinal per l’estrès?
Eva Viñolas Torres
Hola Eva!
EliminaHi han estudis que arriben a la conclusió que alguns dels microorganismes presents en la microbiota intestinal es poden veure afectats per causes com són l’estrès. A mesura que ens anem fent grans, les condicions d’estrès que estem sotmesos els éssers humans també poden afectar als microorganismes del tracte intestinal i provocar-ne la mort dels menys tolerants.
Gràcies.
Equip dels probiòtics.
Comentario evaluable:
ResponElimina¿Todas las cepas de Bifidobacterium y Lactobacillus son aptas como probióticos?
Samara Rabadán Guerra
Hola Samara!
EliminaHay estudios realizados actualmente que demuestran la eficiencia de unas cepas por encima de las otras. Referente a Bifidobacterium nos encontramos con seis cepas muy importantes, las cuales son: B. bifidum, B. adolescentes, B. animalis, B. infantis, B. longum y B. thermophilum. Por otro lado, nos encontramos con un número más elevado de cepas de Lactobacillus aptas como probióticos: L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. brevis, L. cellobisus, L. fermentum i L. plantarum.
Contestándote entonces a tu pregunta y gracias a lo citado anteriormente podemos asegurar que no todas las cepas son aptas para ser utilizadas como probióticos.
Gracias.
Equipo de los probióticos.
COMENTARI AVALUABLE
ResponEliminaPodria ser que tot i tenir efectes positius sobre la nostra salut, aquesta biota pròpia del cos a elevades concentracions arribés a provocar problemes i esdevingués un agent infecciós?
Paula Ancil Gascón
Hola Paula!
EliminaEn principi els probiòtics només són utilitzats per tal de poder millorar la microbiota intestinal. En cas de que aquests causessin algun efecte negatiu no podria ser considerat un probiòtic. Com hem contestat anteriorment en una pregunta, depenent del tipus d’hoste que ingereix el probiòtic, podria ser que un probiòtic generés un petit malestar, sempre i quan parléssim d’una persona que presenta un sistema immunodeprimit. En persones sanes, els efectes secundaris que puguin aparèixer són molt lleus i de molt curta durada, com ara, malestar abdominal o petits problemes bioquímics que amb una bona alimentació són molt fàcils de resoldre.
Gràcies.
Equip dels probiòtics.
COMENTARI AVALUABLE
ResponEliminaPodria ser que tot i tenir efectes positius sobre la nostra salut, aquesta biota pròpia del cos a elevades concentracions arribés a provocar problemes i esdevingués un agent infecciós?
Paula Ancil Gascón
COMENTARI AVALUABLE
ResponEliminaMoltes vegades he sentit parlar del terme prebiòtics, és el mateix que probiòtics o hi ha alguna diferència?
Moltes gràcies per avançat.
Hola Andrea!
EliminaAquesta és una pregunta interessant que pot arribar a confondre a molta gent. Parlar de probiòtics o de prebiòtics no és el mateix, tot i que es troben relacionats. Els prebiòtics són aliments que otorgen els ingredients necessaris per a un correcte desenvolupament de la microbiota intestinal. Els aliments probiòtics són aquells que contenen microorganismes capaços d’adherir-se al tracte intestinal i provocar un efecte beneficiós per l’hoste. Així podem veure la seva relació i deixar clar que no és el mateix.
Gràcies.
Equip dels probiòtics.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaCOMENTARI AVALUABLE
ResponEliminaHeu esmentat que una sèrie d’estudis demostren la viabilitat d’utilitzar els probiòtics per controlar els processos inflamatoris que podien ocasionar al·lèrgies, però com ho duen a terme això? És a dir, com els probiòtics actuen enfront als processos inflamatoris que poden desencadenar al·lèrgies?
Moltes gràcies.
Hola Judit!
EliminaLa falta de microbiota intestinal pot originar l'aparició d'al·lèrgies alimentaries. Els probiòtics poden ajudar a la assimilació de certs aliments que per si sol al cos li costa. D'aquesta manera, en el cas de les al·lèrgies, si s'ha pogut assimiliar una part de l'al·lergen, la inflamació serà menor. També es pot donar el cas que els metabòlits secundaris tinguin efectes antiinflamatoris.
Gràcies.
Equip dels probiòtics.
Hola Judit!
EliminaLa falta de microbiota intestinal pot originar l'aparició d'al·lèrgies alimentaries. Els probiòtics poden ajudar a la assimilació de certs aliments que per si sol al cos li costa. D'aquesta manera, en el cas de les al·lèrgies, si s'ha pogut assimiliar una part de l'al·lergen, la inflamació serà menor. També es pot donar el cas que els metabòlits secundaris tinguin efectes antiinflamatoris.
Gràcies.
Equip dels probiòtics.
PREGUNTA AVALUABLE
ResponEliminaNo m'ha quedat gaire clar quines són les diferències principals (respecte a les funcions que fan al nostre cos) entre Bifidobacterium i Lactobacillus. M'ho podrieu aclarir?
Moltes gràcies.
Natalia Mingorance García
Hola Natalia!
EliminaSón dos dels generes principals en probiòtics. Els dos són bacteris fermentadors i gram-positiu. Com s'observa són molt semblants i, per tant, la funció que duen a terme en el nostre cos és molt semblant. Per altra banda, ens agradaria insistir que els efectes dels probiòtics s'expliquen millor si els estudiem com un conjunt per tenir en compte les interaccions que es produeixen entre els diferents microorganismes de la microbiota bacteriana i també amb l'hoste. D'aquesta manera tenim una visió conjunta.
Gràcies.
Equip dels probiòtics.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaPREGUNTA AVALUABLE
ResponEliminaMuchas veces se ha dicho que los probioticos presentan un efecto beneficioso sobre el metabolismo de lipidos, es cierto esto? Como actuan?
Muchas gracias,
Ana Muñoz
Hola Ana!
EliminaExisten diversos estudios experimentales que demuestran un efecto beneficioso del consumo de probióticos en el metabolismo de lípidos (disminución de los niveles de colesterol y lipoproteínas de baja densidad, así como un aumento en los niveles de lipoproteínas de alta densidad). Varias investigaciones no evidencian diferencias significativas entre el efecto del consumo de un yogur convencional y un yogur con probióticos (por ejemplo) en personas sanas, pero si en personas que padecen de hipercolesterolemia moderada. Los mecanismos por los cuales los probióticos disminuyen el colesterol no son aún muy claros, pero se cree que los probióticos pueden unirse a la molécula de colesterol en el intestino delgado y convertirlo en coprostanol en el mismo intestino para que finalmente este sea excretado directamente en las heces. Así se conseguiría una reducción del colesterol sanguíneo.
Gracias.
Equipo de los probióticos.
Pregunta evaluable.
ResponEliminaEn el texto citais los 2 tipos de bacterias más utilizadas, qué características las hacen mejores probióticos que otras?
Por otro lado, al igual que la deficiencia, el exceso de consumo de probióticos puede ser perjudicial para la salud?
Muchas gracias,
Marta Pardo
Hola Marta!
EliminaEn referencia a tu primera pregunta, en nuestro artículo citamos a dos géneros de bacterias muy conocidas y comunes para muchas personas. El hecho de que solo citemos estos dos es porque son mucho más útiles que las demás. Con esto queremos decir que se ha demostrado que tienen un uso beneficioso mucho más aplicable en casi todos los alimentos, suplementos alimentarios, etc, y su uso no es tan restringido como el de muchos otros tipos de probióticos.
Contestándote a la segunda pregunta, como bien sabemos, el término probiótico hace referencia a un microorganismo para mejorar nuestra biota intestinal. Si la persona que consume este probiótico no presenta ninguna irregularidad en el sistema inmunitario, las contraindicaciones serán muy débiles y de corta duración o no aparecerán, ya que, de lo contrario, no podríamos denominar a estos microorganismos como probióticos.
Gracias.
Equipo de los probióticos.